porträtt Lisa och Anna

Lisa och Anna på Filmresidens i Skövde

Lisa Meyer, filmregissör och Anna Nygren, dramatiker åker med manuset till filmen ”Jägare” till Skövde för att utveckla det i stans residenslägenhet.

Skövde har sedan länge haft residensverksamhet inom konst, dans och litteratur. Filmresidenset är det senaste tillskottet i residensverksamheten i kommunen och erbjuder filmare en möjlighet till fördjupat arbete på en plats i s k Rosa huset. Residenset har utvecklats i ett samarbete mellan Skövde kommun och Förvaltning för kulturutveckling/FilmCloud i samarbete med Film i Väst.

- Vi är tacksamma att ha kunnat ta del av så många kreativa idéer från framtida filmskapare från hela Sverige. Vi har tittat främst på den konstnärliga visionen, genomförbarheten och professionaliteten. Bedömningsprocessen har varit både svår och intressant eftersom ansökningarna har varit högkvalitativa. Vi är säkra på att vi framöver kommer att få höra mer om flera av dessa filmskapare, berättar Sanjin Pejkovic kulturstrateg i Skövde kommun. Urvalsgruppen fastnade för Lisa och Annas ansökan för att de såg framför sig ett spännande gryende samarbete och en historia som ringade in samtidsfrågor med teman som avfolkningsbygd, generationsmöten berättat från en 15-årings perspektiv. - "Jägare", som är filmens arbetstitel är en coming of age berättelse från en avfolkningsbygd, där vi får följa 15-åriga Melanie ut på sin första väpnade älgjakt, berättar Lisa Meyer.

Lisa Meyer är regissör och manusförfattare och gick ut kandidatprogrammet i filmisk gestaltning vid Akademin Valand 2019. Hon har tidigare deltagit i flera aktiviteter genom FilmCloud, bland annat i Archipelago Script Lab 2019 och fick FilmCloud projektstöd 2016. Hennes examensfilm från Akademin Valand ,”Melanie” spelade hon bland annat in på sin uppväxtort Sollebrunn med lokala ungdomar i rollerna. Medsökande Anna Nygren är uppvuxen utanför Norrköping och är dramatiker, konstnär och även hon har deltagit i FilmCloud-sammanhang tidigare, bland annat i The Hub 2014 och Talangdagarna på Fårö 2015. Hon fick också FilmCloud projektstöd 2014 och det blev filmen ”Hästkött”. Hon är nu aktuell som nydebuterad författare till boken “Hunger” som kritikerrosats i många medier.

- Vår förhoppning är att under en koncentrerad period få ägna oss åt att fördjupa vårt samarbete och skriva ett första utkast av manus. Vi ser framförallt fram emot att fortsätta den research vi påbörjat under hösten där vi följer med jaktlag ut på jakt, som en förberedelse för de jaktscener som ska utspela sig i filmen, säger Lisa Meyer.

Många residens är riktade mot enskilda konstnärer, men vi tog fasta på att film är en kollaborativ konstform och la därför till möjligheten för en medsökande i modellen, säger Martin Hammar, Filmkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling. Filmresidenset innebär att de utsedda filmskaparna får logi och studio att arbeta i mellan 24 januari och 7 februari och ett stipendium på 15 000 kronor var. Möjlighet att anordna workshop med relevant innehåll och kontaktytor med filmverksamheter och andra filmskapare i regionen.