Anna Nygren utvald till pitch på BUFF

För tredje året i rad genomförs en nationell pitch för SVT Barnkanalen under BUFF Filmfestival i Malmö. Det är en satsning som riktar sig till ”nya” manusförfattare inom tv och som har ett genuint intresse för att skriva dramaserier med barn som målgrupp.

Man ansöker med en idé och de sex bästa förslagen väljs ut för att pitcha inför en jury. Vinnaren får möjlighet att utveckla sin idé vidare i samarbete med SVT Barn & Ungdom.

En av årets utvalda pitchare är Anna Nygren från Göteborg. 2014 fick hon FilmClouds projektstöd för sin film ”Hästkött” och under 2015 var hon en av deltagarna i talangsatsningen The Hub. Idén som hon ska pitcha på BUFF går under namnet ”Selma, Sarah, Sakarias” och handlar om Maya som åker på vandrarhemssemester. Där blir hon kompis med trillingarna Sarah, Selma och Sakarias, vars pappa äger vandrarhemmet, och som drar med Maya på äventyr.

– Idén kommer från när jag var liten och ofta var på just vandrarhem på semester och träffade andra barn som jag snabbt blev kompis med. Jag tycker det är något spännande med den sortens tillfälliga vänskaper där det liksom går att bli väldigt nära vänner, nästan närmare än med de vanliga kompisarna, samtidigt som det är något av äventyr kvar. 

Anna berättar att hon lätt blir nervös och har gjort en gedigen förberedelse inför pitchen, men det var inte hennes ursprungliga teknik.

– Först ignorerade jag att jag ska göra det och gjorde massa andra saker istället i tron att det skulle göra mig mindre nervös, sånt funkar oftast ganska dåligt. Nu blev jag istället jättenervös och bytte därför taktik och förberedde mig noga genom att skriva ner allt jag ska säga. Jag har även gjort små illustrationer att ha i bakgrunden, så folk inte behöver kolla på mig när jag pitchar, och så har jag testat att pitcha för kompisar. Sen har jag också googlat alla andra som ska pitcha – jag kan inte rekommendera det. Då blev jag mer nervös. 

Det senaste året har Anna arbetat med sin kortfilm ”Hästkött” som hon skrivit manus till och regisserat. Nu är filmen i klippning och processen går framåt, men inte så fort. 

– Vi är tre som klipper och gör andra saker bredvid. Men nu har vi gjort färdigt en första version, visat den och kommit fram till att vi måste göra om ganska mycket.

Att de är tre personer som klipper tillsammans tycker Anna bara är bra och att ha flera personer involverade i projektet är en av faktorerna som göra att hon orkar fortsätta.

– Vi blir liksom lite som bollplank för varandra. Och eftersom jag har ganska lite tålamod och tröttnar hela tiden och hellre vill göra andra grejer så är det ju också bra att vara flera, det ger energi. Vi dricker mycket kaffe också. 

Anna har skrivit flera manus för både teater och film och ofta är de förankrade i hennes egen erfarenhet på något sätt, precis som med ”Selma, Sarah, Sakarias”.

– Jag brukar tycka om att kombinera olika minnen, till exempel en specifik händelse och fundera kring vad som skulle hända om personerna i händelsen var annorlunda, kände på andra sätt eller hade annan social status. Jag brukar försöka leta efter sånt som gör lite ont eller får mig att känna mig lite osäker, då tänker jag att det är nåt som är intressant och som jag kan gräva runt i ett tag för att få fram en idé.

Hon ger också ett tips för att underlätta skrivprocessen – använd dig av musik!

– Jag brukar göra spellistor med musik som skulle passa manuset. En annan bra grej som kan ge inspiration är att samla på bilder eller fysiska saker som du kan ta med in i det du skriver. 

 

Pitchen genomförs på torsdag den 17 mars på Biograf Panora i Malmö, i samband med BUFF filmfestival. För mer information besök www.buff.se.