Doc Out West gänget framför älven
Doc Out West-deltgaran träffar filmaren Lina Maria Mannheimer på Nya Varvet konferensanläggning vid älven i Göteborg. Filmarna i programmet är Omar Dogan, Mattias Skog, Maja Britasdotter Östberg, Ted Johnsson, Hemen Kurda och Christofer Bocker (ej med på bilden) Foto: Martin Hammar

Nya Varvet – Här byggs nya dokumentärer

Dokumentärfilmarna i Doc Out West träffades för andra gången och denna gång var det FilmCloud arrangör på Nya Varvets konferensanläggning vid älvens strand i Göteborg.

 

Lina Maria Mannheimer (Långfilmerna Ceremonin, Parning och kortdokumentären Man med Duvor) var inbjuden till att hålla workshop under två dagar. Hennes fokus under ena dagen var relationen och mötet med den hon porträtterar på film. Hur man närmar sig och får access, vilken relation man upprätthåller och hur man balanserar relationen och samtidigt håller filmen i fokus, så att man i den kan mejsla fram ett porträtt som känns sant och rättvisande bild av människan bakom.

Porträtt Lina Maria Mannheimer
Lina Maria Mannheimer berättade om hur hon jobbat med filmerna Ceremonin, Parning och Man med Duvor. Foto: Martin Hammar

På kvällen tog vi med oss mat och besökte Fredrik Lange och Carl Javér som tillsammans driver produktionsbolaget Vilda Bomben. Här uppstod samtal om vad som är dokumentärens natur och varför man håller på med just denna typ av film. Gruppen fick också lite insyn i hur ett produktionsbolag i den här storleken tänker om hur man ”hittar” producent och hur samarbeten uppstår.

Västra Götalands deltagare är Hemen Kurda och Omar Dogan. Hemen har ett stort material sedan han besökte barn i ett flyktingläger i kurdiska delen av Irak. – Jag ville ge barnen i ett flyktingläger nära min hemstad Slemani en möjlighet att uttrycka sig med hjälp av kamerorna, Säger Hemen. Barnen gestaltar sina erfarenheter från den värld de lever i och det finns ett rikt material som Hemen försöker hitta sitt förhållningssätt till och som kan bli filmen Warplay (Arbetstitel). 

Omar har ett par fiktiva kortfilmer bakom sig men har nu börjat filma sin första dokumentär. I denna film följer han personer och tränare i Hisingens boxningsklubb i Biskopsgården. – Det är en stadsdel som fått se oräkneliga tragedier de senast åren, men här finns ju även det som har positiv inverkan på människor och unga. Boxningsklubben är en sådan plats, och det vill jag undersöka, säger Omar.

Andra dagen presenterade deltagarna nuläget i sina projekt. Främst med fokus på formen och dess relation till innehållet. De övriga i gruppen ger tillsammans med Lina Maria synpunkter, feedback och uppmuntran. Dagen avslutas med Jenny Luukkonen från Film i Väst berättar lite om hur de tänker kring dokumentärfilm och hur samarbetsavtal fungerar. Avsked togs sedan med en sen lunch på Restaurang Reveljen precis vid älvstranden och därefter åkte de gästande filmarna från Halland och Värmland hemåt. Nästa gång de träffas så är det ett lite längre möte i Halland med filmskaparen Nahid Persson (Prostitutionen bakom slöjan, Anders, jag och hans 23 andra kvinnor, Drottningen och jag). Det blir en ny plats att mötas på. Både fysiskt och säkert i alla projekt som utvecklas hela tiden.