bild av två youtubeklipp från vinnarfilmer

Noomaratons vinnare i Västra Götaland korade

UTANFÖR BOXEN av lag Recvidd och ATT VARA ELLER INTE VARA TVÅ PERSONER av lag Emma & Vilmer är årets vinnare av Noomaraton Västra Götaland.

 

Lördagen den 4 september kl. 09.00 gick startskottet till årets Noomaraton, en filmtävling där lag i hela Sverige gör kortfilm på 24 timmar. I Västra Götalandsregionen var 34 lag anmälda, och av dessa gick 23 i mål. Lagen har ett dygn på sig att komma på ett manus, spela in och redigera. De får på morgonen reda på några kriterier att hålla sig till. I år var temat omstart och platserna - utanför en box, park och trappa. De tre föremål som skulle finnas med i filmen var flagga, fluga och fil. En jury avgör sedan vinnarbidragen som går vidare till riksfinalen.

Juryns motiveringar till de två vinnarbidragen lyder:​

Utanför boxen

"En finstämd, påhittig och framför allt rolig film med bra timing i klippningen och skådespeleriet. Tävlingskriteriernas föremål förstärker de centrala rollfigurernas karaktärer och handlingen är väl utarbetad. Samtidigt lämnas en del utrymme för mystik, och titelns box håller oss nyfikna från början ända fram till det överraskande slutet."

Att vara eller inte vara två personer

"Underhållande variant på temat som bjuder på en rejäl dos charm och fin kemi mellan skådespelarna. Miljöerna är väl anpassade till den eskalerande dramaturgin, där det är lätt att både skratta och känna med huvudpersonen och den ohållbara situation han i slutändan har försatt sig i."

I juryn satt Jens Isaksson, Lars Wiberg och Lovisa Silfverberg.

Lycka till på rikstävlingen!

I år, liksom i fjol har visningarna skett digitalt online. Det blir likadant med riksfinalen som hålls den 9 oktober 2021 online och kan ses på noomaraton.se. De tävlande bidragen från Västra Götaland hittar du här på ABFs sida. Vi hoppas att visningarna nästa år kan ske i salong, för att film är bäst på stor duk.