Nanxi vann Noomaraton (men trodde hon fick tröstpriset)

Nanxi Zheng är en del av laget Penny Produktion som med filmen Lappar vann Noomaraton i Västra Götaland härom veckan. Lördag 8 oktober är det dags för filmen att tävla i Noomaratons riksfinal. Dessutom skickar Västra Götaland även filmen Klockan 14:36 den 22 augusti av laget Dialogue Films till riksfinalen.

Nanxi, kan du berätta lite om er film?
– Huvudpersonen i filmen är självständig men ensam. Den vill kommunicera med andra men tycker det är läskigt till en början. Jag tyckte det var svårt att få filmen att bli meningsfull eftersom det inte händer så mycket. Flera av de andras filmer var väldigt kreativa och roliga medan vår var långsam och lite händelselös. Däremot var vår film mer realistisk, välregisserad och välredigerad.

Hur såg processen ut?
 Det jobbigaste var att planera alltihop. Vi var fyra personer som skulle komma överens, Jenny Luukkonen, Helena Tegnér, Nils Lindblom och jag. Till en början hade vi många galna idéer till exempel en om en galning som limmade en katt. Men var skulle vi hitta en katt som vi fick dränka i lim? Tillslut valde vi det enklaste ämnet på grund tidsbrist. Att göra film på 24 timmar tvingar dig att vara kreativ och supereffektiv.

Hur kändes det att vinna?Jenny och Nanxi (Foto: Jakob Mårtensson)
– 
Publikens pris var det första som delades ut efter visningen. Då trodde jag att det laget gått vidare till riksfinalen. När vi blev uppkallade på scenen tänkte jag att vi skulle få ett tröstpris. Marit Kapla, som delade ut priset, gav oss fina kommentarer och jag vågade inte fråga vad det var vi hade vunnit. När vi satte oss i publiken igen berättade Jenny att det var vi som vunnit hela tävlingen.

– Det är det första priset i min filmkarriär och jag ser det som en uppmuntran att fortsätta med film. Priset förbättrade även mina föräldrars inställning till mitt filmskapande. En stor skillnad mellan Kina och Sverige är reaktionerna jag får när jag berättar att jag vill jobba med film. I Sverige säger de: Klart du kan jobba kreativt, varför inte? Sedan försöker de hjälpa mig att göra det jag vill. I Kina säger de: Det kommer att bli svårt. Sedan berättar de om alla problem som kan uppstå.

Hur hamnade du i Göteborg?
– Jag ville åka till Europa för jag tycker att den europeiska filmen har stor estetisk betydelse för filmskapandet i världen. Södra Europa hade jag varit i eftersom jag läste en master i filmregi i Barcelona. När jag var klar där ville jag utforska den nordiska kulturen med regissörer som Dreyer, von Trier och Bergman. Att jag hamnade i Göteborg berodde på Pia-Marie Wehrling, filmkonsulent på Kultur i Väst. Jag hade träffat henne när hon besökte min hemstad, Kunming, i Kina och jag fungerade som guide. Pia-Marie tipsade mig om att söka praktik på Gothenburg Studios vilket jag gjorde och jag fick en plats. Dessutom fick jag praktik på postproduktionsbolaget Cloudberry Post.

Vad tänker du göra när du avslutat din praktik?
– I slutet av november åker jag tillbaka till Kina. Jag har börjat skriva på ett manus och har idéer till två till varav en är en dokumentär. Nästa höst hoppas jag få åka på ett läger i samband med en kinesisk filmfestival. Under lägret delas deltagarna in i grupper och sedan får de producera en film som är mellan 30 och 60 minuter lång. Jag skulle ha åkt i år men jag fick ju praktikplats i Göteborg istället.

Nanxi Zheng är 26 år och utbildad landskapsarkitekt med en master i filmregi från universitetet i Barcelona. Nanxis lag var en av vinnarna i Noomaraton i Västra Götaland och filmen Lappar tävlar i riksfinalen i Stockholm 8 oktober. Under hösten har hon praktik på Gothenburg Studios och postproduktionsbolaget Cloudberry Post.