Lost Pictures från Partille vann Noomaraton i riksfinalen

Det rutinerade laget Lost Pictures från Partille tog hem segern i Sveriges roligaste filmtävling åt Västra Götaland. De vann i helgen riksfinalen på Filmhuset i Stockholm med filmen ”För att inte tala” – en satirisk och originell betraktelse av manlighetsnormen. 

– Det känns väldigt kul och lite oväntat att vi vann. Men vi var med i Noomaraton för tionde gången så det var väl på tiden! säger Magnus Karlsson, lagledare för Lost Pictures.

Juryn som korade vinnarfilmen bestod av Fanny Degerfelt, journalist och filmrecensent, dokumentärfilmaren Julia Stanislawska och Malin Nygren från Svenska Filminstitutet. Deras motivering löd: "En klar röst suger oss in i en tillskruvad samhällsskildring. En satirisk och originell betraktelse av manlighetsnormen. Juryn uppskattar den kreativa tolkningen av röstsedeln och fascineras av besöket i åsiktskorridoren."

I år slog Noomaraton dessutom deltagarrekord med 237 startande lag i 16 regioner över hela Sverige. Varje region har fått vaska fram två filmer som de skickat till riksfinalen i Stockholm. Lost Pictures vann alltså riksfinalen i konkurrens med Sveriges 32 bästa kortfilmer gjorda på tid. 

– De flesta av oss håller inte på med film yrkesmässigt utan vi har bara en tradition att ses första lördagen i september varje år och slänga ihop något skoj. Vi kan bara rekommendera alla att vara med i Noomaraton. Variationen på de som deltar är det som gör det hela så roligt! säger Magnus Karlsson. Priset i Noomaraton innebär 10 000 kronor från Scandinavian Photo. Laget får också äran att få sina namn ingraverade i Noomaratons vandringsplakett.

Grattis och lycka till nästa år säger FilmCloud.

Här ser du vinnarfilmen av Lost Pictures "För att inte tala":