Jubileumsomgången av Noomaraton är i mål!

Riksfinalen av Noomaraton är avgjord och jubileet firades med mer publik än någonsin förr!

Enligt traditionen ägde årets riksfinal av Noomaraton rum på Filmhuset i Stockholm men ett 20års jubileum innebär flera nyheter. Med en större biosalong hade finalen fler besökare än någonsin förr och stämningen var på topp med liveorkester och en finfin jury. I år var det Ami Ekström (konsulent för kortfilm och nya format på Svenska Filminstitutet), Jacob Lundström (chefredaktör för filmtidskriften FLM) och Pella Kågerman (filmregissör) som valde ut årets vinnare samt de två hedersomnämnanden.

Västra Götaland representerades av vinnarna från regionsfinalen 11/9 nämligen lag ELD (Felicia Lenard, Eva Dannebrink, Erik Engel) med filmen Att fortsätta le & Adelin Film (Elin Landgren, Adel Darwish) med För nöjd. 

- Det var väldigt kul! Vi fick träffa massa andra filmskapare och se superfina filmer och känna hur det känns att tävla med en film vi gjort, säger Felicia Lenard efter att ha kommit hem från Riksfinalen.

I år gick vinnarchecken på 10.000 kronor gick till det skånska laget KEPS Pictures med filmen Jag skulle dö för mitt lag tror jag med motivieringen från juryn: "En film som på ett naturligt och uppfinningsrikt sätt lyckas tackla årets förutsättningar. En stilsäker skildring av längtan efter gemenskap som berörde oss med både humor och känsla." 

De två hedersomnämnanden gick till 3 bilder per sekund från Jämtland-Härjedalen med filmen En plats bland molnen och till Pillret av laget En lång från Värmland.
Publikens pris tilldelades laget Hopplock - utan Wäne från Västmanland för filmen Lilla lillesyrra. 

För 20års jubileet gjorde den första tävlingens förutsättningar en favorit i repris
Tema: Sorglöshet
Tre platser: Kiosk - Kök - Grusväg
Tre föremål: Fotboll - Hårborste - Högersko

Mer info om årets tävling samt vinnarfilmerna hittar ni här