Annika på mingel

Rocky visas på ambassaderna i Berlin

För andra året i rad arrangerade Screen Talent Europe en Meet-up i Berlin. Tillsammans med Nordiska ambassaderna bjöd vi in till kortfilmsvisning och mingel på Nordishe Botschaften under Berlinale. 

salong
Nina Katarina Karlsson, Kulturråd på Sveriges ambassad i Berlin invigde mottagningen på Nordische Botschaften.

Först ut i filmpasset var Annika Ivarssons film ”Rocky” som tydligt berörde publiken och arrangörerna. Det är en dokumentär om ung kärlek som börjar med ett skype-samtal och som leder till ett möte på andra sidan Atlanten. Hela verklighetssagan är ackompanjerad av kreativa animationer som gör filmen till en alldeles speciell upplevelse.  Filmen hade Sverigepremiär på Göteborg Film Festival och du kan se den på Tempo Dokumentärfestival i mars och som en Doc Lounge Locals nu i veckan. 

mingel
Arrangemanget var så välbesökt att de fick köra filmprogrammet två gånger.

På minglet efter filmvisningen sorlades det på alla nordiska språk och självklart tyska, men framförallt engelska. Annika och de andra regissörerna som hade filmer med på visningen fick nog både beröm och stå till svars för sina filmer inför både bekanta och obekanta. – Jag har lite svårt att veta vad jag skall prata om på ett mingel, säger Annika. – Känner mig obekväm med att säga något snällt bara för att jag måste, fortsätter hon med glimten i ögat. Vi som känner henne vet att hon inte alls har svårt för att prata med kända eller okända och förstod att bara den repliken i sig var en riktigt samtalsöppnare. Mingel och sammankomst är en central del för många inom filmen under just Berlinale. Vi på Screen Talent Europe är glada åt att de nordiska ambassaderna ställer upp och hjälper oss att skapa en mötesplats för framtidens filmare. 

Annikas relation till FilmCloud började redan 2013 när FilmCloud startade verksamheten. Med filmen “Rope Piece” var hon var en av dem som fick projektstöd i första omgången. “Rocky” som nu inledde fredagens visning var den film som hon jobbade med när hon deltog i Doc Out West, ett dokumentärutvecklingsprogram som FilmCloud gör tillsammans med Region Halland och Region Värmland. 

Annika är utbildad manusförfattare och hade i fjol residensplats på Manusfabriken. Hon har senast jobbat med tv-serien Lyckoviken och jobbar även med ett filmprojekt för unga i Tynnered. På Nordische Botschaften blev hon tillfrågad om sin nästa filmidé. Den finns där, men... - Jag får nog träna lite mer på den hisspitchen, sa Annika och skrattade. 

mingelbild
Alexander Abdallah från Skåne visade sin film "Can't Shine Without You my Brothers". Här minglar han med Anna från CineSud i Nederländerna och Hanna från Film i Skåne.

De andra filmerna och filmarna i programmet var:

Kukiiarneq by Jens Christian Lennert - Filmworkshop Nuuk, Greenland. What You and I Share With the Salmon by Raynor Arkenbout - CineSud Limburg, Netherlands. Rama by Nana Krogh - Filmworkshop Aarhus, Denmark. Here byCeylan Beyoğlu - Filmfund Hamburg Schleswig-Holstein, Germany. Poolboy by Margareta F. A. Orkan - Tvibit Tromsø, Norway. by Alexander Abdallah - Film i Skåne, Sweden. Loving Alex by Jamie Hooper - Galway Film Center, Ireland. Push it by Julia Thelin - Filmbasen, Stockholm, Sweden.

Nyheter