logo The Role Models
The Role Models är en webbserie skapad av Filmplats unga filmare.

Webbserien ”The Role Models” är skapad av 80 unga från Filmplats

Serien har digital världspremiär den 10–16 dec kl.19:00 på filmplats.se och Youtube.

 

Närmare 80 deltagare på Filmplats i åldern 13–25 år har tillsammans skapat webbserien “The Role Models”. Under hösten har de spelat in på sju Filmplats-orter i Västra Götaland och serien är nu klar för att möta publiken.  På torsdag är det dags för premiärvisning av det allra första avsnittet. 

 

Porträtt Sarah Victoria Engman
Sarah Viktoria Engman som går på Teaterlinjen på Angereds Folkhögskola spelar en av tre skolvikarierna i Filmplats webbserie "The Role Model".

Dramakomedin The Role Models handlar om tre unga skolvikarier som kämpar för att göra sin första kaotiska vecka så bra som möjlig. Deras personligheter är inte helt kompatibla, åtminstone inte vid första ögonkastet, och mitt i alla konflikter glömmer de bort att bete sig som förebilder för sina elever. 

I en av huvudrollerna ser vi Sarah Viktoria Engman som studerar Teaterlinjen på Angereds Folkhögskola. - Jag spelar Sally som är mån om alla, men också mån om att bevisa sig, och det går inte alltid så bra, säger Sarah Viktoria med ett underfundigt leende.  - Manuset kändes verklighetstroget, hade en alldaglig ton, men också ett riktig roligt GO!, och mycket igenkänning. Vi skådespelare var på turné mellan inspelningsplatserna, fyra helger i rad på olika orter i Västra Götaland. En erfarenhet jag tar med mig är hur olika man kan regissera och jobba med oss skådespelare. Man lär sig av att möta olika människor med olika erfarenhet, fortsätter hon. Nu är hon riktigt nyfiken på resultatet som hon inte själv sett mer än trailern av. I övriga roller ser vi Marcus Standoft, Camilla Sahlén, Tiff Rauf och flera rollinsatser görs av deltagare från de olika Filmplatserna. 

Porträtt
- Att elever utnyttjar vikarierande lärarnas okunnighet och är allmänt elaka mot dem har vi alla sett och kände att vi var tvungna att ha med det i manuset, berättar Zelal Erdal från Filmplats Göteborg Angered. Hon skrev första avsnittet tillsammans med Nina Muossa och Elin Landgren.

Temat för webbserien är “Att samarbeta trots olikheter”, och varje avsnitt har ett eget tema inspirerat av de mänskliga rättigheterna. Deltagare från Filmplats har med professionell handledning skrivit manus till de sju avsnitten och under hösten har sedan varje Filmplats-ort spelat in varsitt avsnitt där deltagarna har fyllt filmteamens alla positioner, skådespelat och haft hela ansvaret för både inspelning och grovklippning. Zelal Erdal är en av flera manusförfattare till serien. - Jag skrev första avsnittet tillsammans med Elin och Nina och vi valde att fokusera på mobbning. Temat mänskliga rättigheter har varit en viktig rödtråd och det har hjälpt oss under processen, säger hon. Inte heller hon har inte sett avsnitten. - Även om jag inte var där på inspelningen vet jag att alla gjorde ett jättebra jobb, säger hon och det märks att hon ser fram emot premiären.

Internationell premiär i Spanien

Efter Sverigepremiären väntar den internationella arenan. Redan i februari nås serien av spansk och internationell publik på Humans Fest filmfestival i Valencia (Festival Internacional de Cine y Derechos Humanos). Det är en av Europas främsta festivaler för film med mänskliga rättigheter som tema.

Livestream och filmpublicering 10-16 dec

Varje avsnitt presenteras i adventskalenderinspirerad lucköppningsstil med en av Filmplats projektledare som programvärd. Ett nytt avsnitt livestreams varje kväll den 10–16 dec, kl.19.00, via www.filmplats.se. Hela webbserien kommer att finnas tillgänglig på Filmplats YouTube-kanal t.o.m. den 31 december. Även andra filmer som skapats av Filmplats deltagare kommer att publiceras här under perioden. Du kan se trailern här redan nu och sedan även se avsnitten här på Filmplats YouTube-kanal.