Gruppbild

Värmland stimulerar till utveckling

Den andra träffen för dokumentärfilmarna i Doc Out West 2019 arrangerade Region Värmland på Krokstads Herrgård. Den ligger strax söder om Säffle vid Byälvens utlopp i Vänern och har ett gott renommé för sin fridfulla miljö och inspirerande mat. Filmarna var relativt ensamma på Herrgården eftersom det är lågsäsong, men det passade ju bra eftersom det ändå skulle fokuseras på utveckling.

Guro Ekornholmen
Guro Ekornholmen hjälper deltagarna att själva hitta sina projekts styrkor och svagheter med bl a skrivövningar. Foto: Josef Nyberg

Det var planerat att dokumentärfilmaren Eva Cederstam skulle hålla i detta möte, men hon blev tvungen att ställa in och istället kunde Guro Ekornholmen, som var väldigt populär med förra årets deltagare, återvända med sina utvecklande övningar. Hon jobbar i vanliga fall med talangutveckling på Mediefabrikken utanför Oslo och är van att stötta filmare med deras utveckling av både fiktion och dokumentär.
Att identifiera kärnan och tematiken i sitt projekt gör det lättare att ta beslut när valen är många. I skrivövningar och samtal närmade sig deltagarna det som var viktigt för dem att berätta. - Det blev mer känslomässigt denna gång, säger Henrik Dahlbring, som är en av filmarna från FilmCloud och Västra Götaland. - Jag tar med mig kärlek och pepp både från de andra deltagarna och mig själv. Jag fick som en ”out of body experience” i skrivövningarna som gav mig möjligheten att se mina styrkor och svagheter från ett annat perspektiv.

Johanna Andersson från Region Halland berättar, - I en övning fick vi skriva brev till projektet. Svaren hon fick håller hon för sig själv, men det syns i hennes blick att hon har fått något att arbeta med.

Charlotte Berglin som är en av FilmClouds deltagare säger att hon känner sig mindre ensam efter dessa dagar. - Jag tar med mig mer energi tillbaks in i projektet. Kommer att sätta mig ner vid redigeringen och slutföra scen för scen.

Nästa gång de alla möts så blir det i Halland på deras filmhus. Där skall de då träffa Erik Wall Bäfving som är en filmskapare och klippare med bland annat "Leslie brinner" och färska "Push", bakom sig. Han har arbetat i dryga 20 år som klippare och klippkonsult inom främst dokumentärfilm. Under tiden jobbar deltagarna vidare med sina filmer, alla med mer tydliga mål uppställda för sig själva.

Henrik och Charlotta
Charlotte Berglin och Henrik Dahlbring är FilmClouds deltagare i Doc Out West 19. Foto: Martin Hammar