Projektstöd till Anti-Auteur

"Simbassängen" och "I am Reva" heter de två projekt som får FilmClouds Projektstöd.

 

“Jag blir så glad!”, säger Annika Ivarsson som skrivit manuset till Simbassängen, ett av de projekt som fått FilmClouds projektstöd. När vi på FilmCloud ringer upp henne är hon mitt i inspelningen av filmen. Hon jobbar i team med Adele Edling och Andja Arnebäck och de regisserar filmen tillsammans genom att dela upp scener mellan sig. “Manuset är sprunget ur våra kollektiva erfarenheter och minnen och därför kändes det naturligt och spännande att även dela på regin...och så är det kul att var lite anti-auteur”, säger Annika och skrattar. Projektet har även fått medel från Svenska Filminstitutet och Film i Väst och de siktar nu på att filmen skall vara klar för visning på Göteborg Film Festival 2014.

Naures Sager som nu jobbar hårt för att hinna med allt innan inspelningen i augusti säger att stödet kan hjälpa till att höja kvalitén avsevärt. Hans projekt “I am Reva” är det andra projektet som fått FilmClouds Projektstöd. Naures vill att hans film skall ge en annan bild av den s k papperslösa. “Jag menar att de ofta är handlingskraftiga personer som faktiskt rör sig mitt ibland oss och inte passiva offer gömda i en källare i en förort”, säger Naures. Det viktigaste för Naures nu är att hitta en kille som kan spela den svåra rollen som 15-åriga Adam och samtidigt få tid till att vässa manuset innan inspelning.

Samtid och identitet...

...var utmärkande teman i kort- och dokumentärfilmidéerna i de över 30 ansökningarna till FilmClouds projektstöd. “Påfallande många utgår från ett samtida fenomen och använder det som ett instrument för sin huvudkaraktärs personliga utveckling. Snyggt, och därför svårt att välja.”, säger Martin Hammar  “Vi hade gärna haft möjlighet att ge projektstöd till fler av filmerna, många var bra”, säger Charlotta Miller. Båda är projektkoordinatorer på FilmCloud och har suttit med i urvalsgruppen tillsammans med Erik Lundin från KulturUngdom och Lars Wiberg på ABF-Media Lab.

FilmCloud kort om projekten...

I Annika Ivarssons projekt “Simbassängen” möter vi performancekonstnären Tove som efter en fri, inspirerande och lekfull tid i Berlin återvänder hem till Sverige. När hon nu upptäcker att hon är gravid börjar hon oroa sig för att hennes personliga frihet är hotad. Projektet lyfter tematik som rör samhällets normer och värderingar och synliggör hur dessa kan stå i konflikt med den individuella friheten.

Naures Sagers projekt “I am Reva” är en samtidsskildring med två parallella historier. I en av dem möter vi Reva som trots sin utsatta situation som s k papperslös flykting väljer att avsäga sig hjälp från engagerade asylgrupper. Berättelsen presenterar karaktärer med tydlig handlingskraft och stark vilja och försöker motverka bilden av den papperslösa som ett passivt offer.

Ny chans att söka sista september...

FilmClouds projektstöd på 25 000 kronor kan sökas till kort- och dokumentärfilmprojekt av unga mellan 18-30 år. Ytterligare två stöd delas ut till någon av de projekt som lämnat in sin ansökan innan den sista september. Ansökan öppnar i augusti.

 

Nyheter