Pitchvinnarna gräver i den egna erfarenheten

Kvällens kanske mest överraskade vinnare på Frame Filmfestivals prisceremoni var en vinnare av FilmCloud Pitch 2018. Efter en lång nervös väntan för de fem tävlande ropades vinnaren ut från scenen på Bio Roy. – Vinnare av 2018 års FilmCloud Pitch är Hair Revolution av Nimo Sheikh och Segal Mohammed, sa jurymedlemmen Lovisa Löwhagen och upp på scen stegade en överlycklig Segal och tog emot bevisen på att hon vunnit motsvarande 50 000 kronor i teknikstöd från Gothenburg Studios och Red Rental by MaaN och dessutom 25 000 i projektstöd från FilmCloud.

Nimo och Segal pitchade engagerat sin film för jury och publik under Frame FilmfestivalDet var en enig jury som menade att Hair Revolution var det projekt de helst ville se realiseras. – Alla gjorde starka pitchar och hade angelägna projekt, men Nimos och Segals film kan fylla en blind fläck i utbudet av svenska dokumentärer, sa jurymedlemmen Tobias Janson. 

Nimo och Segal har hämtat mycket i den egna erfarenheten till filmen som handlar om hårets betydelse för självbild, självförtroende och självkärlek. De vill lyfta en berättelse som synliggör att skönhetens ideal ligger inom vithetens ramar vilket kan leda till att den svarta kvinnan gör allt i sin makt för att platsa inom normens väggar. Filmen kommer att gestalta Segals resa men också söka röster från kvinnor med liknade erfarenheter. Juryn som bestod av filmarna Goran Kapetanovic, regissör, Tobias Janson, producent och Lovisa Löwhagen, manusförfattare skrev i motiveringen: Med en stark och inlevelsefull pitch speglad genom en högst personlig berättelse, en rebellisk representationsrevolution. The beauty, the splendour, the wonder of my hair. Den som behöver googla sista meningen kommer att hitta en referens till Milos Formans film “Hair”.

-Nu skall jag äntligen ut och filma, sa Segal till en vän på gatan utanför innan de drog vidare mot de fortsatta festligheterna. Nimo som tyvärr inte kunde närvara på prisutdelningen fick det glädjande beskedet via telefon från sin upprymda kumpan. 

De andra pitchande var:
”RAILS” av Christian Zetterberg & Liselotte Persson
”Hej farfar ”av Anna Hult
”Nu eller Aldrig” av Ashkan Kamjar
”Mina allra minsta bröder” av Rikard Björk och Rasha Khoury

 

 

 

 

Nyheter