Nya kontakter och intressanta möten för Jessika och Naures under Talangdagarna

Talangdagarna på Fårö börjar lida mot sitt slut. Filmarna Jessika Jankert och Naures Sager från Göteborg har haft ett späckat schema de senaste fem dagarna tillsammans med de andra deltagarna från hela Sverige. Imorgon åker de flesta hem igen och sista dagen spenderas bland annat med ett exklusivt besök i Bergmans hem och grillning bland raukar. Båda är glada över att ha fått möjligheten att delta på talangdagarna, men har lite olika inställningar till just begreppet ”talang”.

– Det låter som att det är något medfött, när det egentligen handlar om att ha en stark drivkraft. Jag skulle hellre formulera det som att vi alla är här för att vi har gjort intressanta filmer och har en vilja att utvecklas. Dessutom krävs det ett visst socialt och kulturellt kapital för att hamna i ett sådant här sammanhang. Vi som deltar på talangdagarna har nycklarna för att komma in, säger Jessika. 

Naures tycker inte att talangbegreppet är lika problematiskt och ser det istället som en nödvändig bekräftelse för många filmare.

– Det känns kul att någon har identifierat ett potential hos en och det är en stor ära att få vara här på talangdagarna. Att få ses som en talang är peppande, många behöver nog det eftersom man som filmare alltid möter en massa motgångar.

Båda sökte till talangdagarna eftersom de känt ett behov av att utöka sitt kontaktnät och hitta framtida samarbetspartners utanför Göteborg och Västsverige.

– Som manusförfattare har jag svårt att hitta intressanta regissörer som är villiga att regissera andras manus. Jag insåg att jag inte kände så många filmare på andra ställen i Sverige, så att få lära känna nya människor var en av de främsta anledningarna till varför jag sökte, säger Jessika.

Det har inte varit ont om tillfälle att umgås med de andra deltagarna – dagarna har varit febrila med inplanerade föreläsningar, uppgifter och samtal nästan hela tiden. 

– Det var lite mer intensivt än jag förväntade mig. Jag har varit på Bergmanveckan innan som besökare och i år har det varit mindre snack om just Bergman, vilket har varit skönt, tycker Jessika. 

Förutom att lära känna varandra har deltagarna även fått möjlighet att samtala med filmare som Lisa Langseth och Cathrine Breillat, samt träffa Svenska Filminstitutets långfilmskonsulent Baker Karim.

– Det var roligt att få lära känna Baker lite grann. Han var väldigt öppen och nu känns det mycket mer avdramatiserande att söka stöd från SFI, säger Naures som tyckte att det var en av de bästa programpunkterna. För Jessika var höjdpunkten master classen med den franska mästerregissören Cathrine Breillat.

– Det var fascinerande att få träffa henne! Jag tyckte det var uppfriskande att lyssna på en person som vågar säga stora saker om konsten och filmen och påstå sig veta sanningen. 

Både Naures och Jessika tycker att arrangörerna har gjort ett bra jobb för att se till att alla deltagare ska få ut så mycket som möjlig av dagarna här på Fårö. De känner sig stärkta i sitt filmskapande och ska försöka behålla den inspirerande känslan som de fått här när de kommer hem.

– Så fort jag kommer hem ska jag sätta mig och jobba vidare med mitt nya projekt. Jag känner mig stärkt efter samtalet med Baker om bristen på mångfald bland filmskaparna i Sverige. Jag vill visa att det finns sådana som jag i filmbranschen och som vill göra politiska och extrema filmer, säger Naures Sager.

– Det känns alltid lite lättare att göra film på något sätt efter att man varit i sådana här sammanhang. Man får hänge sig helt åt att se och prata film. Nu känner jag att jag fått feeling, säger Jessika Jankert.

 

Bild: Jessika Jankert och Naures Sager framför Bergmans hus på Fårö.