Mika går från Talangdagarna till regiutbildning

I somras fick Mika Gustafson chansen att delta på Swedish Talent under Bergmanveckan på Fårö med hjälp av FilmCloud. Vi har nu förhört oss om hur hon upplevde sin vecka bland raukar och andra unga filmare och passade samtidigt på att fråga ut hur det känns att börja på Akademi Valands regiutbildning!

 

Hej Mika!

Hur har första skoldagen varit? Var det som när man började lågstadiet, att man tog på sig finkläder och fick fika av läraren?
Den var grym, jag har fortfarande lite svårt att fatta att jag är här!  Vi startade dagen med frukost, det var väldigt bra för jag hann inte äta innan jag åkte hemifrån. Men jag hade hunnit damma av ryggsäcken i alla fall…

Berätta lite om vad Swedish Talent på Bergmanveckan är som du deltog på
(för de av oss som kanske inte har koll)!

Talangdagarna är en möjlighet att få ta del av workshops, seminarier, filmvisningar och möten med regissörer, bland annat min personliga favorit Sally Potter, men också möten med andra filmskapare samt konsulenter. Allt i Bergmans anda, men framför allt i filmens och berättandets.

Vad tog du med dig för tankar och idéer efter vad som låter som en späckad vecka på ön?
Att ett välplanerat seminarium kunde ge lika mycket som ett sent samtal över en öl. Dagarna väckte också frågor som ”Vad är en talang?”. Varje år är det, i snitt, två personer från varje län som får möjligheten att åka. Hur många är det som söker och hur många känner till evenemanget? Talangdagarna är en möjlighet som borde ges till ännu fler!

Bevisligen är du själv en talang eftersom du nu börjat Akademi Valand! Varför tror du själv att just du är bland de blott sex antagna?
Det är svårt att svara på men för mig har det varit viktigt under hela processen att visa vem jag är och inte kompromissa. Jag vill visa bilder och historier som jag tycker fattas för att vi ska känna igen oss i vad det är att vara människa.

Vad ser du mest fram emot under de kommande tre åren på utbildningen?
Jag ser mest fram emot att utvecklas som filmare och regissör så klart och tror att jag är på rätt plats för det! Sen kommer det ju så klart vara utvecklande rent personligt också. Jag är beredd på allt!

 
Vi på FilmCloud önskar Mika lycka till och hoppas att det kommer läcka ut nya typer av bilder och berättelser från de där korridorerna på viktoriagatan 13. Vill du veta mer om Bergmanveckan så gå in på deras hemsida.