I AM REVA får premiär på GIFF

Kortfilmen I AM REVA handlar om papperslösa flyktingar som gör allt i sin makt för att leva ett värdigt liv trots omständigheterna. Regissören och FilmCloud-medlemmen Naures Sager vill nå ut till människor med en berättelse som vi sällan hör eller ser, om vilka problem som uppstår när man saknar rättigheter och skyddsnät. I somras fick han FilmClouds projektstöd på 25 000 kr för att med sin film hålla detta ämne vid liv, och nu ska den visas på Göteborg International Film Festival.

– Det känns grymt kul att få visa filmen så snart, och en ära att få ha premiär på just den här festivalen. Jag hoppas att min film ska tillföra något till diskussionen och ser till att vi inte glömmer bort att detta fortfarande är aktuellt i vårt samhälle, säger Naures när vi på FilmCloud frågar hur det känns att hans film kommit med bland alla hundratals som skickats in.

Filmen är baserad på möten och intervjuer som Naures har gjort under flera år och berättelsen låg ganska klar i huvudet innan han började skriva. Men när han väl bestämde sig för att göra en film gick allt väldigt snabbt. Från att Naures började skriva sitt manus tog det fyra månader innan allt material var inspelat.
– Jag valde att inte vara alltför beroende av finansiering utan har sett till att filmen blir av med de resurser som finns, berättar han.

Utöver FilmCloud har filmen fått stöd och sponsring av bland annat KulturUngdom, Kameraten och Ljud- och bildmedia. Teamet och skådespelarna har gått in med ideella insatser och i själva processen har Naures försökt vara så öppen som möjligt. Under repetitionerna ändrade de en hel del i manus för att det skulle kännas rätt och skådespelarna hade möjlighet komma med nya förslag på locations. Men ett späckat inspelningsschema tillät inte så mycket spontanitet eller improvisation när de väl var på plats och det var hårt arbete att hinna med allt på bara fem dagar.

Efter premiären är Naures plan att jobba vidare med med liknande filmer på det egna produktionsbolag The Uneven.
– Jag har bestämt mig för att göra filmer som upplyser om samhällsproblem men på ett snyggt och underhållande sätt. Människor vill drömma sig bort från den gråa verkligheten när de tittar på film. Därför tror jag på en kombination av båda sakerna.

 
Vi gratulerar Naures till visningen på Göteborg International Film Festival och hoppas att många av er går och ser den! Vi återkommer med tid och plats efter att programmet släpps den 9 januari. För mer information om festivalen besök deras hemsida www.giff.se

Nyheter