Henrik Dahlbring med blommor och pris i handen
Henrik Dahlbring med blommor och pris för Bästa klipp i handen

Henrik och Emelia prisade på Novemberfestivalen

I år blev Novemberfestivalen online-event under två dagar. Ett helt nytt koncept, som pandemin tvingat på 25-årsjubilaren. Novemberfestivalbesökarna blev tittare och mingel byttes till en chat. Få kunde ta emot sina priser på scen inför jublande publik. Samtidigt blev det hela riktigt lyckat och mycket blev som vanligt. Intressanta föreläsningar med spännande gäster och mängder med filmpärlor från hela landet.

Henrik tog emot priserna på scen

En som faktisk var på plats i Trollhättan var Henrik Dahlbring. Han gick upp på scen och med tv-kamerorna riktade mot sig tog emot hela tre priser, lika många som han fick på Frame. Det största var kanske publikpriset. — Jätteglad över alla som valde att rösta på filmen till publikens pris. Varje gång jag vinner något blir jag så himla ställd och när man ska upp på scen så är det som att man förlorar en del av sin hjärna, det blir helt blankt liksom. Jag får aldrig fram allt det där jag vill säga. Säger alltid till mig själv att om jag får en sån här chans igen så ska jag banne mig ge ett jättefint tal men det blir verkligen samma sak varje gång, säger en lycklig Henrik Dahlbring efter festivalen.

Henrik förärades också andra priser; bästa klipp och han blev utvald att tävla i Nordisk Ungdoms Film Festival (NUFF) i Tromsö, Norge. Priset Bästa klipp tilldelades av årets jury som bestod av Katja Wik, Ninja Thyberg och Albin Petterson och deras motivering löd: En väldigt personlig berättelse som med skicklig utbyggnad skapar ett starkt drama som berör oss på djupet. Filmskaparen lyckas sammanföra arkivfilmer, stillbilder, animation och intervjuer till en välavvägd och stark helhet. Henrik var klar med sin film Across the Andes redan till Göteborgs Filmfestival i januari 2019 och han har visat den på flera festivaler världen över, bl a i Japan och Mongoliet. Nu går Henrik på HDK-Valand, så vi förväntar oss fler filmer från honom framöver.

Emelia med klappa och skådespelare
Emelia under inspelningen av Papptallrik. Filmen spelades in som en del av antagningsprocessen till filmutbildningen på Stockholms Konstnärliga Högskola. Foto: Johannes Nyholm

Emelia tog emot två priser genom Zoom

Emelia Hansson från Frame och Orust, Västra Götaland kammade hem två hedersamma priser. —Jag satt såklart och såg på Novemberfestivalens prisutdelning, men vågade inte hoppas på något. Men, så hörde jag inledningen på en motivering och tänkte; vänta, det där låter som att de skulle kunna vara min film. Sen blev jag såklart jätteglad, säger Emelia. Hennes film Papptallrik blev prisad som utvald av Bergmanveckan att visas på Fårö i sommar. Juryns motivering: I princip i en enda koncentrerad scen skildras en speciell familjesituation, speglad genom en lillasysters blick - konkret, sinnligt smärtsamt. Emelia Hanssons Papptallrik är en både stilsäker och välspelad gestaltning av psykisk ohälsa.

Dessutom vann även Emelia ABF:s Filmpris där juryns motivering lät: En finstämd film om ett systerskap där psykisk ohälsa visas utan att skriva oss på näsan. Ett väl genomarbetat manus med nära regi där stämningarna och inre känslor gestaltas med fingertoppskänsla utan att det blir kletigt. - Det var ju egentligen en film jag gjorde som en del av ansökningsprovet till Stockholms Konstnärliga Högskola, så himla roligt att den fick ett eget liv och ett gillande, fast den egentligen gjordes för att jag ville komma in och läsa filmregi, berättar Emelia. Hon kom in på utbildningen och går nu sedan i början av hösten på kandidatprogrammet i film och media med inriktningen Regi - Dokumentär och Fiction. Så, självklart får vi även se mer film från henne i framtiden.