Han vill att du börjar med VR

Gorki Glaser-Müller är filmregissören och videokonstnären som nu tänker immersivt och vill inkludera dig.

Kultur i Väst/FilmCloud är en av flera partners i Narrative VR Lab som drivs av Lindholmen Science Park och med medel från bl.a Västra Götalandsregionens Kulturnämnd. På avdelningen Visual Arena har man tidigt varit nyfikna på tekniska innovationer med fokus på det visuella. Ett perfekt ställe att lägga idén om ett Narrativt VR Lab. Vi som kommer från filmens håll vet ju att tekniken inte är allt, det behövs historier och idéer om hur de skall gestaltas. Sedan visste vi ju inte riktigt hur detta skulle göras i VR, så därför; ett lab. Gorki var tidigt intressera av uttrycksformen och blev kopplad till labbet som projektledare. På labbet kommer under våren några VR-skapare kunna utveckla piloter till verk ämnade för VR-glasögonen.

Som många andra som sysslar med VR så har Gorki noterat att möjligheten att uppleva VR kräver egen utrustning eller att visningsplattformarna för immersiva verk gör det svårt att nå fler användare och en större publik. Ofta hinner man kanske bara visa för två- tre personer i taget. Som ett led i att laborera även med denna frågeställning, så skapade Gorki projektet Framtidens Biograf. Det går ut på flera samtidigt kan uppleva VR i samma rum. Tillsammans med GöteborgOperans danskompani som partner filmade han delar ur det fantastiska dansverket "Skid" av Damien Jalet och visade det inför en publik som nu förundrade kom mycket närmare in på dansarna än vad som varit möjligt för dem annars. Gorki har nu som mission att även du skall nu skall intressera dig för uttrycksformen. Han har skrivit en artikel på ADAs hemsida som du kan läsa genom att följa denna länk. I artikeln får du bra överblick över vad som finns att tänka på inom VR-området och dessutom lite länkar till verktyg och intressanta upplevelser.

Narrative VR Lab genomförs av Visual Arena Lindholmen i samarbete med Kultur i VästFilmCloudKultur i Halland samt initiativtagarna Gothenburg Film Studios och Film&TV vid Lindholmen Science Park. Denna satsning är möjlig tack vare stöd från Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Göteborg Stad.