Prisutdelning

Göteborgsfilmaren vann europeisk pitchtävling

Alecio Araci vann årets upplaga av Pitch Forum som arrangerades 13-15 juni, i samband med Norges största kortfilmsfestival i Grimstad, som innebär att han får €5000 till sin kommande film. 

Totalt blev tolv unga filmskapare från norra Europa utvalda att delta i pitchtävlingen med sina projekt, som genomfördes inför publik och en jury bestående av tre personer från filmbranschen. Alecio var en av två utvalda FilmCloud-medlemmar på plats och hann vann pitchen med sitt projekt, Tjena Tjabo, som i våras även fick FilmClouds projektstöd

Grattis Alecio! Hur känns det såhär efter vinsten?
Det känns jättebra, jag är väldigt glad. Jag åkte upp till festivalen utan några förväntningar, så det känns underbart. 

Hur förberedde du dig för pitchen?
Dagen innan pitchen så hade vi en workshop med Anniken Fjesme och Guro Ekornholmen från Mediefabrikken, som är med och arrangerar pitchtävlingen. Det var väldigt givande, eftersom det är första gången som jag pitchat ett projekt. Vi gjorde massor med övningar och fick tips på hur man kan lägga upp sin presentation.

Vad hade du för strategi?
Jag var osäker på hur jag skulle lägga upp pitchen, man hade bara fem minuter på sig och jag tänkte först fokusera på historien jag vill berätta. Men under workshopen gav de mig konkreta tips på hur jag kunde tänka, att det finns en poäng att lägga med varför jag vill göra filmen, hur lång jag tänker att den ska bli och så vidare. Så i slutändan så började jag med att först berätta lite om mig själv, var idén kom ifrån, vad idén är och varför jag vill göra den. 

Vad fick du för frågor från juryn?
Framförallt om karaktärerna, hur tydligt vissa saker skulle vara. När jag berättade storyn så blev det en komprimerad version, så vissa saker fick jag förtydliga. De undrade till exempel varför filmen berättas från just den ena karaktärens perspektiv.

Alecio med blommor
Foto: Mia Mullarkey

Hur var det att stå på scen och pitcha?
Jag var jättenervös innan och det kändes ganska obekvämt att stå och prata inför publiken som bestod av ungefär 80 personer. Men jag gick upp och tänkte ”glöm inte att kolla på alla människor, ta in alla i storyn och få dem engagerade”. Och när jag gjorde det kändes det som att publiken stod på min sida, och då blev det mer bekvämt.

Vad innebär den här vinsten för dig?
Dels får jag ju stöd från FilmCloud, som öppnade möjligheter för att sätta igång med filmen, men nu när jag fick de här pengarna så känns det som att jag kan göra den här filmen utan större ekonomiska hinder. Jag är så tacksam för det!

Kan du rekommendera andra att söka till sådana här pitchtävlingar?
Jag rekommenderar det till 100 procent. Jag var själv ganska osäker på att åka, då jag inte har rört mig i de miljöerna innan och det kändes lite obehagligt och ensam. Men den känslan försvann ganska fort och alla var väldigt positivt inställda. Under pitchen är det många som har lovprisat projektet och tycker det är en film som behöver visas och komma ut, och framförallt har jag fått nya vänner och personer till mitt kontaktnät. Det spelar ingen roll om jag hade vunnit eller ej, jag är lycklig av att bara ha fått den här erfarenheten.

 

Screen Talent Europe är ett nätverk där fokus ligger på talangutveckling av unga filmskapare. Som medlem skickar FilmCloud regelbundet filmare från Västra Götalandsregionen för att delta på läger, festivaler, workshops och tävlingar runt om i norra Europa. Oftast står vår samarbetspartners för omkostnader på plats, medan vi på FilmCloud betalar för resa och boende. Läs mer om STE på deras hemsida www.screentalent.eu.

 

Nyheter