Fyra åkte med FilmCloud till Talangdagarna under Bergmanveckan.

Årets Bergmanvecka var en vecka att minnas inte bara för det fina vädret. 25 unga filmare från hela landet samlades för att ta dela tankar om film och inte bara lyssna till Bergmanveckans programpunkter utan även ha exklusiva möten med högaktuella filmskapare. 

Pernille Fischer Christensen har regisserat filmen ”Unga Astrid” som handlar om tiden då Astrid Lindgren går in i vuxen ålder och som har premiär i september. Efter filmvisningen har talangerna ett exklusivt samtal med Pernille och får möjlighet att ställa frågor om hela utvecklingsprocessen och inspelningen. Det blir helt klart andra mer processinriktade frågor än under ett vanligt festivalsamtal. På samma sätt fick de möta Victor Lindgren som gjort långfilm på kortfilmsbudget och Cecilia Björk med den val- och politikerveckanaktuella ”En bra vecka för demokratin”.

Skall man dra några riktiga slutsatser om Bergmans genialitet så ingår naturligtvis en grundlig inspektion av hans 240 GL.Detta år var även lite speciellt i och med att man firar Bergman 100 år. Inte bara den klassiska filmövningen ”Vargtimmen” gick i Bergmananda. Ett besök på Bergmans inspelningsplatser och ett i hans hem samt en visning av ”Skammen” gjorde att alla fick känna att de bokstavligt gick i den gamle fårögubbens fotspår. 

Talangdagarna avslutas vid raukarna på Langhammars Foto: Sebastian Johansson MicciI år hade FilmCloud möjlighet att stödja fler filmare än normalt. Ellen Johansson är från Borås och har läst på Sidney Film School. Talangdagarna är ett bra tillfälle för henne att knyta band i Sverige. Emil Moberg Lundén har jobbat länge med en dokumentär i Kenya med fotboll i centrum, också han vill bredda sitt nätverk och prata film med likasinnade. Erik Sundblad och Sebastian Johansson Micci går båda på Akademin Valand, en på mastersprogram och en på kandidatprogram. De får här ett annat sammanhang och kanske kan alla deras nätverkande leda till samarbeten som ger filmer vi snart ser på festival?

Veckan avslutas traditionsenligt på fredagen med en middag vid raukarna på Langhammars. Många talanger valde även att stanna lördagen och söndagen då naturligtvis den grekiske regissören Yorgos Lanthimos, med filmer som Dogtooth, The Lobster och The Killing of a Sacred Deer, drog. Han var inbjuden hedersgäst till Bergmanveckans avslutning. 

Vill du ser mer bilder från Talangdagarna på Fårö så titta gärna in på vårt Instagramkonto.https://www.instagram.com/filmcloud.se/