Fem regissörer framför Film i västs lokal
Five 4 Fiction är Kasra Seyed Alikhani, Mikael Bundsen, Lisa Meyer, Clara Olausson och Roozbeh Behtaji.

Five 4 Fiction - Fem regissörer med sikte på långfilm

Drömmen om att göra en långfilm är en viktig drivkraft för många som börjar med film. Vägen visar sig i många fall inte var så rak, utan det krävs många kurser, utbildningar, manusversioner och kortfilmer på vägen. Det krävs både drivkraft och bra idéer för att nå ända fram.

-    Vi har hittat fem som vi verkligen vill se utvecklas, både filmskaparna och deras filmer. Det var svårt att välja bland de 49 ansökningarna som kom in. Det är många bra idéer och spännande filmare vi har i vår region, säger Martin Hammar, filmkonsulent på Förvaltningen för kulturutveckling.

De fem regissörerna som nu skall stötta varandra och utveckla sina projekt genom workshops, mentorskap och feedback från andra kreatörer i filmbranschen är Clara Olausson, Kasra Seyed Alikhani, Mikael Bundsen, Lisa Meyer och Roozbeh Behtaji.

-    De här filmarna är inte helt okända för oss på FilmCloud. De har genom åren deltagit i workshops och talangprogram hos oss, eller varit sådana som vi haft ögonen på sedan de tävlat på Frame Filmfestival, säger Martin Hammar


Nu har gruppen haft sitt första möte och berättat om sig själva och sin filmidé för varandra. Här ryms det dramakomedi, coming-of-age på landsbygden, road movie, sci-fi och en humorskräckis för barn. Nästa workshop är i början av april, då kommer deltagarna få träffa den guldbagge-belönade manusförfattaren och regissören Amanda Kernell för att få verktyg och inspiration till den utvecklingsresa de har framför sig.

Programmet skall ge deltagarna utrymme att stöta och blöta sina projekt för att i slutändan ha ett välformulerat och starkt material att presentera för branschen. Five 4 Fiction genomförs som ett samarbete mellan FilmCloud / Förvaltningen för kulturutveckling – Västra götalandsregionen och Film i Väst efter att vi sökt extra medel från Svenska Filminstitutet. 

porträtt ClaraClara Olausson, född 1988, boende i Göteborg. Hon har en kandidatexamen i regi från Filmhögskolan (nuvarande HDK-Valand) och arbetat som rollsättare och scripta, bland annat på Eagles 2. Bland tidigare projekt finns kortfilmerna Under Barcelonas korta kjol (2015) och Metamorfos (2020). Hennes långfilmsprojekt Poppy och kattmördaren är en läskig barnfilm där unga Poppy måste lösa mysteriet om vem i grannskapet det är som dödar alla katter.

 

Porträtt KasraKasra Seyed Alikhani, född 1987, boende i Göteborg. Han tog masterexamen i fri konst från HDK-Valand 2020 och har en bakgrund inom musik och måleri. Tidigare projekt inkluderar kortfilmerna Keep me hanging on (2019) och Ni måste namaste (2020). I hans långfilmsprojekt Dimman möter klassisk genrefilm det absurda när fyra barndomsvänner fastnar på en vägkrog, på väg till en gemensam väns bröllop.

 

Porträtt MikaelMikael Bundsen, född 1989, boende i Göteborg. Utbildad på Filmhögskolans regilinje (nuvarande HDK-Valand) samt Alma Manusutbildning. Han arbetar parallellt som manusförfattare och dramaturg vid sidan av egna projekt, som inkluderar kortfilmerna Mamma vet bäst (2016) och Involuntary Activist (2019). Hans långfilmsprojekt Reglerna är en dramakomedi om den delikata konsten att nå harmoni i en relation utan att ge avkall på sina egna drömmar och behov.

 

Porträtt LisaLisa Meyer, född 1988, boende i Partille. Har en kandidatexamen i regi från Akademin Valand (nuvarande HDK-Valand) och har tidigare studerat på Fridhems folkhögskola. Bland tidigare projekt finns kortfilmerna Melanie (2019) och Flyttfåglar (2021). Långfilmsprojektet Demands of a Teenage Heart handlar om 15-åriga Melanie som försöker bli vuxen i värld präglad av jakt, skilsmässa och att vara förälskad i sin bästis.

 

Porträtt RoozbehRoozbeh Behtaji, född 1981, boende i Göteborg. Är utbildad vid Filmhögskolans regiutbildning och har även studerat manus på IHTV. Han är grundare av filmrörelsen Göthenburgo och bland tidigare projekt finns webbserien Bastian (2012) och kortfilmen Det bästa med corona (2021). Långfilmsprojektet SOL är en nutida sci-fi-berättelse som utspelar sig i ett Sverige där solen en dag slutat gå upp.