FilmCloud Pitchs vinnare 2019 undersöker hur kameran formar debatten.

FilmCloud Pitch på Frame Filmfestival var det 5:e i ordningen. Varje år sedan 2014 har nyfikna bänkat sig i Stadsbibliotekets hörsal för att lyssna till fem pitchar och få en överblick på vad som är på gång i tankarna hos filmarna som är i framväxt i vår region. De fick uppleva bredd i genre och ett engagemang för både det politiska, det privata och det riktigt roliga. I startfältet fanns filmidéerna Baby Mommy av Lina Vain Illalla, Reasonable Doubt av Nicola Camoglio, Basket av Antonio Ikovic, Sammankomst av Erik Sundblad och Sommarvikarierna av Emma och Amanda Lindberg.

I den högaktuella och kompetenta juryn satt: Isabella Eklöf, manusförfattare och regissör uppmärksammad för stilsäkra Holiday och guldbaggebelönad för manus till Gräns. Fredrik Lange, producent på Vilda Bomben och i år Guldbaggebelönad för Rekonstruktion Utöya. Jessika Jankert, manusförfattare som skrev svtplay-serien Hashtag och är en av författarna vid Manusfabriken.

Det fem pitcharna bjöd på både nervositet och engagemang. Amanda och Emma råkade ut för lite klassiskt teknikstrul men lyckades ändå hålla publiken varm med sin säkra humor. Efter evenemanget var klart så drog sig juryn tillbaka för överläggning. Alla projekten var värda att utvecklas, tyckte Jessika Jankert. Ett projekt står dock ut som självklarast för mig, sa Isabella Eklöf. Det var också det projektet som juryn ganska snabbt enades om.

Senare på kvällens stora prisutdelningsgala kunde Ylva Olsson från Gothenburg Studios Development ropa ut Erik Sundblad med filmen Sammankomst som vinnare inför den muntert klappande publiken. Hans film handlar om en internetjournalist som rör upp känslor på ett torg med sina provocerande frågeställningar och sitt närgångna filmande. Juryns motivering lästes upp: Med säker hand i personregin och ett gediget manusarbete byggt på god research skildrar filmskaparen en helt central tematik i vår tid. Presentationen lovar gott och vi ser fram emot att se filmen.

Erik har varit aktiv i FilmCloud länge. Han kommer från Uddevalla och redan för 6 år sedan var han hos oss i en regi-workshop som vi gav med regissören Håkon Liu. Förra sommaren var Erik med oss på Fårö och träffade andra filmare från hela Sverige. Nu går han på Akademin Valand och läser en master. Han får nu 25.000 kronor i stipendium från FilmCloud för att kunna genomföra filmen och dessutom får han ett värdefullt och välkommet paket med en high end kamerautrustning med LED ljuspaket för två inspelningsdagar av Gothenburg Studios Development.

Grattis Erik!

Vill du läsa mer om Erik? Bohuslänningen

 

Nyheter