Dessa får FilmClouds Projektstöd 2019

Från över trettio ansökningar har 6 projekt valts ut som nu tilldelas FilmClouds projektstöd på 25 000 kr vardera. Här hittar vi berättelser om kärlek, familj & vänskapsrelationer, gränsdragning & skadliga normer.

Astrid Söderberg, 23 år, Göteborg (regi, manus & foto)
Värd vänskap är en hybridfilm kring vänskap. Hur vänskapen värderas i vårt samhälle, hur vi använder den, hur mycket vi behöver och älskar den.

Astrid vill att hennes vän Nora ska hoppa av sin utbildning. Hon pluggar på Chalmers men Astrid tycker att hon borde bli skådespelare. Nora har ju talang! Astrid skriver ett manus och ska spela in en film. Hon tänker att Nora självklart borde spela huvudrollen. Astrid lyckas efter övertalan få med Nora som skådespelare i filmen, men vad är det egentligen Nora har tackat ja till?

-  Jag tror att det här projektet kan bli fantastiskt spännande som enskilt projekt, men förhoppningsvis kan det även bli en inspiration till andra att utforska filmmediet, experimentera med olika sätt att göra film på och våga tro på att en idé kan bära långt utan stora medel.

Nicola Camoligo, 27 år, Göteborg (regi & manus)
Resonable doubt är den psykologiska thrillerkortfilmen som för tankarna till 70-talets Lynne Ramsay & David Lynch. Ett obekvämt utforskande av traditionella förhållningsätt kring vad som är ont eller gott, där gråzonen är normen.

En fotograf hyrs in av en ny klient för en fotografering. När hon anländer till platsen inser hon att hon är ensam i studion med modellen, en man som hon tror sig sett begå ett brott nyligen.

- Idén till kortfilmen härstammar från egna erfarenheter. En bekant blev anklagad för sexuella övergrepp vilket gjorde att jag började ifrågasätta allt han sa. Hans olika karaktärsdrag och handlingar som tidigare uppfattats som ofarliga sågs nu i ett annat ljus. Det fick mig att omvärdera hur jag interagerar med personer i min närhet och vilken naivitet som funnits för att inte se varningstecknen.

Antonio Ikovic, 23 år, Göteborg (regi & manus)
Basket berättar om Samir som kom från forna Jugoslavien till Sverige på 90-talet men också om hans son Edin som inte träffat sin pappa på tre år. Nu möts de på en basketplan.

När Samir kommer hem från jobbet ser han att det ligger en främmande jacka på golvet, med ett cigarettpaket som sticker ut ur fickan. Samir har bett sin son att komma hem till honom över helgen. De ska spela basket, kolla på film och ta det lugnt. Men vad har hänt med en far-och-son relation efter tre år ifrån varandra?

- Jag tror det kan bli en fin liten film som förhoppningsvis formulerar om lite frågeställningar kring manlighet och förlåtelse.

Carl-Markus Wickström, 31 år, Göteborg (regi & manus)
Kortfilmen Lunchen är en humoristisk skildring av två människor som i sin triviala vardag har funnit varandra.

Daniel och Anita har en hemlig relation. Anita, en medelålders kvinna, har familj och driver en mataffär tillsammans med sin man. Daniel, en kille i 25-årsåldern, arbetar i affären och har länge kämpat för att bli ansvarig för fruktavdelningen. När Anita berättar att hon är gravid och att Daniel är pappan ställs deras relation på spets och de måste tänka över vad som egentligen betyder något för dem.

- Det som intresserar mig är först och främst kärleksrelationen mellan två människor från olika generationer och glappet som kan uppstå i en sådan typ av kommunikation. Jag vill med humor skildra de slitningar som kan uppstå när olika perspektiv på en kärleksrelation blir synliga.

Marim Shamasha, 25 år, Ulricehamn (producent)
Blackbird är en film om småbarnspappan Niklas som lever i självförnekelse. Det handlar om jämlikhet, föräldraroller och bilden av män som fria och starka.

Niklas ska äntligen få en grabbkväll själv i sommarstugan när frun Lotta drar iväg med en väninna. Högsommarvärmen dallrar runt grillplatsen och Niklas försöker balansera längtan efter en stunds egen frihet och ansvaret för barnen.  Det blir en kväll full av misslyckanden. Lotta hittar honom sovandes i en Baden-Badenstol utan en aning om var deras barn är.

- Förhoppningen är att filmen ska stimulera män till att prata med varandra om sig själva och sitt känslomässiga liv, något som inte är en självklar del av "fri och stark"-mentaliteten.

Carmen Jedrzejak, 23 år, Angered (Regi & klipp)
Systerskap är en utforskande dokumentär inom regissörens egna familj. Carmen söker svar på hur hon och hennes syster blev så olika, vad hände med den tidigare nära syskonrelationen?

Carmen pluggar på Akademin Valand, är lesbisk och vägrar lyda någons order medan hennes syster Nella har ändrat sitt namn till S. Paschalis, bor i ett kloster i Polen och har gett bort allt hon äger till kyrkan. Varför blev det som det blev när de kommer ifrån samma familj? Är Nella lycklig & är Carmen verkligen så fri som hon tror?

- Min vision är att bryta tabun kring religion och relationer som är så otroligt komplexa. Genom filmen vill jag även lyfta makten som klassamhället har, integrationens vikt, drömmar, kärlek och längtan. Jag vill att människor med samma eller liknande erfarenheter ska se att de inte är ensamma, att detta är mycket vanligt i dagens samhälle och att dessa historier måste få ta plats om stigman ska brytas.

 

Nyheter