Bild med alla stipendiater

De får FilmCloud projektsstöd våren 2020

Vi lever just nu i en tid där coronapandemin och dess effekter är dominerande i både mediernas och våra privata samtal. Även om ämnet trängt undan många andra samtal från scenen, så ligger ju de frågor vi diskuterade, funderade över och var drabbade av kvar olösta, oförlösta, eviga och lika samtidsaktuella. 
Ibland vårens stipendiater hittar vi ett engagemang för samhälle, identitet och relationer. Här finns historier som utforskar normer och självbild, karaktärer som kämpar med yttre och inre demoner och en stor kärlek och tilltro till detta audiovisuella medium som förmedlare av mänskliga erfarenheter. 
I denna ansökningsomgång har vi delat ut 7 stycken stipendier, vilket är fler än någon enskild ansökningsomgång tidigare i Filmclouds historia. Stipendiaterna får 25000 kronor var och vi kallar det FilmCloud projektstöd. Här presenterar vi dem kort med en sammanfattning av deras filmidéer.

Simone NorbergSimone Norberg, 24 år, Göteborg (regissör) – Fiktion
Bad Lesbian 
Under sommaren efter studenten träffar nittonåriga Alexandra oväntat Dimitri, och i sommarnatten måste hon stå till svars för sin lesbiska identitet, både för andra och sig själv.

-Jag vill jag visa något annat den klassiska komma-ut-historien; nämligen de små sårbara situationerna i vänskaps- och familjesammanhang som ständigt påminner en om att någonting är annorlunda.

 

Henrik DahlbringHenrik Dahlbring, 24 år, Göteborg (regissör) – Dokumentär
Patterns 
I en hybrid av animation och dokumentär berättas om tre unga män och deras erfarenheter av självskadebeteende, psykisk ohälsa och det svåra i att be om hjälp.

-Att göra den här filmen är mitt sätt att “prata” på det sätt jag gör bäst, och där jag känner att jag kan nå flest människor.
 

 

Johanna SmitzJohanna Smitz, 30 år, Göteborg (regissör, skådespelare) – Fiktion
Tystnad 
En Me too skildring där skådespelaren Anna på en casting ska agera offer för ett övergrepp. Under scenen börjar gränsen mellan fiktion och verklighet suddas ut, men är Anna ensam i sin upplevelse?

-Denna film är värd att göras om så en enda person som blivit utsatt för en sån här situation, genom filmen får känna att hen inte är ensam. Ingen ska behöva bära på något sånt här i tystnad.

 

Abdullha AlsalemAbdullha Alsalem, 28 år, Lysekil (regissör) – Dokumentär
Faris 
Den unga graffiti- och designkonstnären Faris bor i Raqqa. Hans livsvillkor är på grund av det utdragna kriget i Syrien svåra. Trots det, undervisar han barn gratis och håller öppna workshops för unga inom fotografering och design.

- Målet med filmen är att visa världen att konst inte stannar upp, ens under de allra svåraste omständigheter. Hur en konstnär i en svår tid ändå kan sprida lycka och trygghet till behövande unga. Krig delar upp människor, medan konsten förenar.

 

Donovan von MartensDonovan von Martens, 30 år, Göteborg (regissör) – Dokumentär
Under månen drömmer vi samma drömmar 
Lyrisk dokumentär där vi träffar personer från Ziguinchor i Senegal och får möta deras tankar och erfarenheter kring gemenskap, kreativitet, drivkraft och om att ha en röst.

- Det som driver mig i detta projekt är en vilja att lyfta frågan om hur vi på bästa sätt synliggör och ger varandra och oss själva plats.
Ett utrymme att få lyssna och dela med oss av våra inre tankar och reflektioner.

 

Clara NoreenClara Noreen, 31 år, Göteborg (regissör) – Dokumentär
Skivhandlaren 
En skivhandlare har drivit skivbutik i snart 40 år. En mötesplats, en institution och ett livsverk. Om han nu börjar avveckla? Vad är det då mer än firman som försvinner?

-Bakom meterhöga staplar av cd-skivor och vinyl hängde jag och min syster efter skolan, när vi var sjuka och på loven när våra föräldrar jobbade. Ibland smög vi ut i butiken och tittade på gubbarna som stod och bläddrade djupt i skivbackarna. Vad händer med dem och med platsen när butiken inte finns mer?

 

Liselotte PerssonLiselotte Persson, 25 år, Alingsås (producent) - Fiktion
Shower boys 
Under en kväll utforskar två pojkar gränser och normer kring manlig vänskap. Präglade av vuxenvärldens ideal, försöker de passa in i normen, medan de samtidigt befinner sig i en nyfiken och förvirrad tid av livet som fyllts av nya tankar och känslor.

-Genom Shower Boys vill jag belysa manlighetsnormen och vad det innebär för pojkar i ung ålder. Jag anser att det är viktigt att fortsätta bredda bilden av hur en man tillåts vara och hur män tillåts interagera tillsammans.
 

 

Nyheter