Bildtext

Feedback, arbetsmetoder, verktyg och bastubad

Inlagt av: Lisa Meyer 19 Oct 2021

Under en fantastisk långhelg på Håskö fick jag, tillsammans med deltagare från totalt sex andra filmregioner i Sverige ta del av Soni Jörgensens djupgående dramaturgiska analys av våra respektive filmprojekt.

Upplägget var så att vi alla fick varsin enskild feedbackkonsultation i grupp och avslutades med en kortare uppföljning på samma sätt. 
Soni utgår från en dramaturgisk modell, utvecklad av Frank Daniel, som hon själv menar är svår att läsa sig till i manusböcker. Den bygger istället på learning by doing; att aktivt börja applicera dessa verktyg på egna och andras filmer och det är just vad vi ägnar oss åt under 4 långa dagar, med avbrott för bastubad och uppfriskande dopp i havet. Under dagarna insuper vi varandras berättelser och visioner, och på kvällarna sitter vi framför kaminen i en av stugorna och hjälps åt att än en gång tolka och ro hem den där feedbacken till våra egna projekt. Härligt mörbultade av Sonis vassa men inkännande intellekt. 

Metoden består i korthet av att tidigt i manusprocessen utröna huvudkaraktärens vilja (fysiska/konkreta projekt) och behov (det den egentligen behöver lära sig/ta till sig) inom ramen för filmen. Begrepp som behandlas i de flesta skolböckerna om manus, men sällan får den djupdykning de förtjänar. Soni menar att dessa två är grunden i varje storydriven film som lycka beröra, att det handlar om att göra en så precis definition av dem och därmed huvudkaraktären, att berättelsen (med hjälp av ledande frågor) börjar diktera sig själv. 
Jag tar med mig hem en arbetsmetod som på djupet utmanar mig att formulera den berättelse jag vill få fram, på ett betydligt mer målmedvetet sätt än jag tidigare gjort. 

Tack till alla medverkande för ett fantastiskt upplägg och för möjligheten att besöka denna lilla pärla till ö. Jag hoppas att många fler manusförfattare och skrivande regissörer får möjligheten att ge sig ut på samma resa!

/Lisa Meyer

Workshopen Archipelago Script lab är ett samarbete mellan FilmCloud/Västra Götaland, Filmbasen/Stockholm, Kulturenheten/Region Uppsala och arrangeras av Film i Öst/Region Östergötland med stöd från Svenska Filminstitutet.

Medlemsbloggen

Inspirerande att lämna min ”skolbubbla”

av: Matilda Friman den 8 apr 2021
I år var Tempo för första gången digitalt. Likaså var Tempo meetup, som jag, Matilda Friman, och...

Nicholas met business and fellow filmmakers in first digital Tempo MeetUp

av: Nicholas Sosin den 22 mar 2021
The opportunity to join the Tempo Documentary Festival 2021 was really valuable! Because of...

En injektion av filmisk samhörighet

av: Truls Svenningsson den 11 nov 2020
Jag tror många kan känna igen sig i att livet som filmskapare pendlar mellan 0-100 vad gäller...

Vid liv och LIVE på Uppsala talangdagar 2020!!

av: Gäst den 6 nov 2020
Vi välkomnades varmt till kortfilmsfestivalen med varsin flaska handsprit och det senast...

Dagbok från pitchtävlingen på Uppsala filmfestival i oktober 2020

av: Erik Sundblad den 27 okt 2020
22 oktober - Göteborg -> Uppsala  Jag repar min pitch högt för mig själv i duschen, jag har...

Hoppfull & inspirerad efter Talangdagar

av: Malin Englund den 25 nov 2019
I slutet på oktober fick jag, tillsammans med tretton andra filmskapare från hela landet, möjlighet...