man och kvinna illustration
Illustration: Felicia Fortes

Film i Väst: Talent to Watch – korta format

Tre projekt får en samproduktionsinsats på 100 000 kronor vardera för att göra ett kort film- eller serieprojekt. Utöver egna insatser (praktiska eller kontanta) om minst 25 000 kr krävs inga ytterligare finansiärer.

 

Vad kan man söka för?

Du kan söka för att göra en kortfilm, webbserie eller liknande för digital distribution. Formatet är valfritt, men den totala längden ska vara minst 5 minuter och max 20 minuter. Projektet ska vara fiktion eller hybrid (blandning fiktion/dokumentär), du kan alltså inte söka för ett dokumentärprojekt. Distribution av projektet kan ske på olika sätt, men det ska finnas tillgängligt på en digital plattform som till exempel Instagram, Vimeo, TikTok eller YouTube.

Vem kan söka?

Eftersom Film i Väst är ett bolag som inte kan ge stöd, utan måste samproducera film, måste du som söker ha ett eget bolag eller göra projektet tillsammans med ett produktionsbolag. Du som ska göra projektet har erfarenhet från att göra film tidigare (exempelvis kortfilm eller musikvideos) eller så är du kanske aktiv som kreatör på Youtube eller sociala medier. Det spelar ingen roll om du gått en utbildning inom film eller inte, du kan söka oavsett. Du som gör projektet eller produktionsbolaget som söker måste inte vara baserade i Västra Götaland, men ni måste spela in majoriteten av projektet i Västra Götaland.

Hur söker man?

Du kan söka pengar från Film i Väst antingen genom att skicka in en skriftlig ansökan eller spela in en video där du berättar om ditt projekt och redogör för de övriga punkterna som listas här nedanför. Ansökan kan göras på svenska eller engelska och skickas på mejl till talang@filmivast.se. Skickar du en video vill vi att du först laddar upp den på YouTube/Vimeo och mejlar en länk, och inte skickar den via Sprend/WeTransfer eller liknande.

När kan man söka?

Du kan skicka in din ansökan mellan 1 september och 31 oktober.

Detta ska du ha med i din skriftliga ansökan eller video:

Manus
Söker du med en video beskriver du berättelsen i den, eller så skickar du med ett skriftligt manus om det finns.
Projektbeskrivning.
För mer information, se Ordlista.
Budget
Här kan du se ett exempel på hur en budget kan se ut. Det är viktigt att du är specifik med vilka kostnader projektet kommer ha. Observera att Film i Väst har ett spendkrav på minst 35 000 kronor för projekten i denna satsning, dvs så mycket måste spenderas i Västra Götaland (se Ordlista). Markera därför ut vilka budgetposter som förväntas bli spend.
Finansieringsplan
Här till höger kan du se ett exempel på hur en finansieringsplan kan se ut. Förutom Film i Väst bör du ha med egna insatser (se till höger) (se Ordlista) och om du kommer söka pengar från andra finansiärer som till exempel Filminstitutet, Göteborgs Stad eller en privat sponsor bör det framgå.
Tidplan
Beskriv när projektet ska spelas in, när det ska vara färdigt och när det ska ha premiär.
CV för nyckelpersoner
Presentera vilka personer som kommer genomföra projektet, och bifoga gärna länkar till tidigare filmer, egna Youtube-kanaler eller liknande om det finns.
Distributionsplan
För mer information, se Ordlista.

Hur görs urvalet?

Film i Väst kommer att arbeta med en extern referensgrupp för att välja ut projekten, dock är det Film i Väst som tar det slutgiltiga beslutet. Besked kommer i november 2021.
I urvalet kommer Film i Väst prioritera projekt som vill visa/berätta något vi inte sett förut, är relevanta för tiden vi lever i, handlar om platser, personer eller ämnen som sällan syns i film eller serier och görs av kreatörer som den svenska filmbranschen inte nödvändigtvis känner till sedan tidigare.
Film i Väst kommer prioritera projekt som inte har sin primära distribution via traditionella filmfestivaler och tv-kanaler.

Känner du dig osäker på om du borde söka? Sök ändå!

 

Talent to Watch - utveckling av långfilm

Är ytterligare en satsning där Film i Väst under 2021 kommer välja ut tre långfilmsprojekt (fiktion eller hybrid) för utveckling som får en utvecklingsinvestering om 200 000 kronor vardera. Projektet måste vara knutet till ett etablerat produktionsbolag och ha en egen insats om minst 50 000 kronor (praktisk insats går bra), i övrigt krävs inga ytterligare finansiärer.

Läs mer på Film i Västs sida.

Sök senast
Om

Samproduktionsinsats för dig som vill göra kort film- eller serieprojekt

Frågor

Kontakta Jenny Luukkonen, ansvarig för talang, korta format och dokumentär
jenny.luukkonen@filmivast.se.