Doc Out West-deltagarna 2018

Det här är deltagarna i Doc Out West 2018 som ställer ut på FilmClouds mingel under Göteborgs Filmfestival

Helene Tivemark - Region Värmland

Jag är 48 år, svensk och kanadensisk medborgare, och har arbetat med bl.a. folkhälsa, naturresursförvaltning och folkbildning, lite överallt i världen. Jag har en kandidatexamen i miljövetenskap och en masterexamen i antropologi och använder idag dokumentärfilmen som medel/ursäkt för att fortsätta utforska och för att dela med mig av det jag får lära mig. Min huvudsakliga styrka ligger i att identifiera gemensamma nämnare och att använda det för att söka skapa större förståelse mellan grupper, företeelser och individer i samhället. Jag är gift, har två underbara bonusbarn, och bor sedan 2011 på landet i Värmland. Jag levde innan det i Québec, Canada i 20 år. 2017 utsågs jag till Studiefrämjandets Ugglestipendiat för min första film "Jag är jägare". Jag blev också en av Svenska Film- och Videoförbundets stipendiater 2017, för projektet ”Värmland- du sköna”; En serie kortfilmer för nyanlända som skildrar Värmland utifrån tre teman: natur, kultur, samhälle. 

Kort presentation av projektet "Brain/who do you choose to be?"
"Brain/who do you choose to be?" utforskar rasism, mobbning och andra typer av fientlighet. Men istället för att utgå från händelser, åsikter och värderingar så utgår vi från hjärnan; hur vi alla reagerar inför ny information; var "vi-och-dom" -instinkten kommer ifrån och hur vi individuellt kan göra för att stävja våldet det kan skapa. Vi intervjuar den kända amerikanska hjärnforskaren Jill Bolte Taylor och exemplifierar det hon förklarar tillsammans med svenska ungdomar, ett barnbarn till en överlevare från förintelsen m.fl. 

Miriam Lindståhl - Region Värmland

Jag heter Miriam och blev antagen till Doc Out West genom Region Värmland. Jag bor sedan ett par år tillbaka bor i Karlstad där jag utbildar mig till psykolog. Förra året gjorde jag min första större film, Canine Immersion, där jag var i Kanada och fördjupade mig i och skildrade sporten mushing, hundspannsracing. Detta fick upp mina ögon för dokumentärfilm, vilket nu är någonting jag brinner för parallellt med min utbildning.

Kort presentation av projektet ”Sun City Rollers”
Mitt nuvarande filmprojekt, med arbetsnamn 'Sun City Rollers', kommer följa Värmlands enda roller derby-lag - Sun City Rollers. Ligan i den bandrytande sporten har funnits i fem år och har varje år ställt upp i det Svenska Seriespelet. Med ett knappt antal spelare och med huvudet precis ovanför vattenytan har varje år slutat med en sista plats och otaliga förluster. Sun City Rollers, precis som resterande derby-lag, drivs av engagerade spelare som brinner för sin sport. Trots detta växer och frodas övriga derby-Sverige, medan Värmlandslaget står stilla. Under den kommande säsongen kommer jag driva en storsatsning i Sun City Rollers. Jag kommer filma och följa en resa med omstruktureringar, stora gästtränare, mental träning, rekrytering och matcher, med de framgångar, bakslag, konflikter, skratt och tårar satsningen för med sig. Kan laget under denna korta period bryta den orda cirkeln? Börja vinna matcherna de spelar? Eller vinna hela säsongen?

Jens Norén – Region Halland

Jag har arbetat med teater sedan 16 års åldern men gav upp det när jag var runt 30 år. När jag var 24 utbildade jag mig till stuntman i Köpenhamn och jobbade som stuntman i ett par av Jonas Åkerlunds videos, jobbade även som artist/stuntman tillsammans med Cirkus cirkörs föreställning Supercirkör -98 även den regisserad av Jonas Åkerlund. Jag har alltid varit väldigt intresserad av film och magin bakom den. När jag var 9 år gjorde jag mina egna Star Wars filmer med en super 8 kamera, Star Wars figurer, lego och smällare. Jag har ingen utbildning som fotograf eller filmare men jag tror att jag har ett bra öga för det och har en väldigt stor passion. Senaste åren har jag mest gjort musikvideos åt olika artister, både lokala från Halmstad och internationella. Jag jobbar långsiktigt på en dokumentär om min vän som är musiker och hans syn på musiklivet i allmänhet och musiklivet i Halmstad. Den handlar även om min väns sökande efter sin identitet då han är adopterad ifrån Ecuador efter blivit hittad på gatan som två månaders bebis. Som filmare och fotograf har jag ett eget företag som jag driver på min fritid. Jag jobbar heltid i en musikaffär i centrala Halmstad.

Kort presentation av projektet ”Always on the run”
Mitt projekt, Always on the run eller For the love of god, den har bara arbetsnamn än så länge, handlar om Christof Jeppsson, en vän, en far, en underbar människa men framför allt en musiker som har satt det mesta på spel för att kunna försörja sig på det han älskar. Christof spelat med artister som Brolle JR, Thomas Di Leva, Patrik Isaksson, Papa Dee, Harpo, Conny Bloom mfl. Han arbetar just nu på sitt första album som kommer att släppas i sin helhet i höst. För att kunna försörja sig och sin familj så arbetar Christof som trubadur, han har "fast" på Hotel Tylösand där han spelar varje fredag och lördag september till maj, däremellan spelar han på barndop, bröllop, begravningar, invigningar, bussar, tåg och andra tillställningar. Det är ett tufft jobb som inte blir lättare av grupperingar bland Halmstads musiker. Det finns ingen sammanhållning, man bokar hellre av ett gig än att skaffa en vikarie om man skulle bli sjuk, man pratar bakom ryggen på varandra osv… Christof som älskar 80-tals pop och låter sin egen musik influeras starkt av det. Det är svårt att vara "popmusiker" i Halmstad eftersom man lätt blir jämförd med Per Gessle. Är man Halmstadbo så är man inte ett fan av Per Gessle, bara i smyg. Christof är idag 44 år gammal och nu har livet kommit ifatt, Christof vill ta reda på sitt ursprung, allt han vet är att han blev funnen på gatan i Ecuador 1974 som bebis, han vet inte vem hans riktiga föräldrar är, varför han blev lämnad på gatan som 2 månaders bebis, eller om det överhuvudtaget var så eftersom kartellerna i sydamerika startade till synes lagliga adoptionsbyråer där det för inte så länge sedan uppdagades att en omfattande mängd barn blev "stulna" och sålda till ovetandes adotptivföräldrar från bla Sverige. Sökandet efter sin identitet, alkoholmissbruk, utfryst men framför allt, kärleken till musiken har format Christof till den han är idag. Han bär med sig mycket misär men ändå har han ett hjärta av guld som han mer än gärna delar med sig.

Anna Öst – Region Halland

Artist statement: Lever vi efter det vi tror på eller vilka principer är det som styr våra liv? En fråga som driver mig till att undersöka det jag själv inte förstår eller där det skaver som mest i mig. I fiktionsdokumentären  ”För att vi vill?” undersöker jag bland annat dockornas stressade vardag. Det ser så fantastiskt välordnat ut. Men varför ligger mamma platt på golvet? Är det jobbet som förskolelärare som bränt ut henne? Hur påverkar det barnet? Barnen, det mest värdefulla vi har- eller?

Presentation av mig: Jag heter Anna Öst och är en filmare bosatt i Vessigebro, Halland. Utbildad socionom, men har studerat film vid Katrinebergs Folkhögskola under 2 år samt till manusförfattare för film på Broby grafiska (numera Alma Manusutbildning). Jag har tidigare främst arbetat med fiktionsfilm i kortfilmsformat (exempelvis ”Om 3 min”, visad bl.a. Göteborgs Filmfestival, ”Ett nytt kapitel”, 28min, visad bl.a. SVT1) men hade premiär med min första dokumentärfilm ”Det var inte tänkt så här” 15 min under hösten 2018. Numera känner jag att jag hittat hem, inom gränslandet mellan fiktion och dokumentär. Frilansar som filmarbetare men arbetar också filmpedagogiskt. 

Kort presentation av projektet ”För att vi vill?”
Poetisk fiktionsdokumentär. Längd cirka 28min. 
Hon kan inte sova, men när morgonen ändå kommer drar den inre monologen med sonen igång. Hon måste, måste göra, måste orka. Annars kan det gå som för grannen eller som för dom andra som ligger platt ner i kvarterets alla hus. Så hon lämnar sonen på förskolan för att återvända om 10 timmar. Där har han det ändå bra. Eller? 

 

Clara Olausson – Västra Götalandsregionen

Hej! Jag kommer från Högsbo i Gbg och bor nu här igen. Jag började filma efter gymnasiet när jag arbetade på en väldigt dysfunktionell arbetsplats. Jag tänkte att det här är för sjukt för att inte dokumenteras. Det var så jag kom in på dokumentärfilm och började plugga ämnet på Birkagårdens folkhögskola. Nu har jag även en kandidat i regi från Valand. Jag jobbar som filmpedagog och frilansar som filmarbetare. Jag har bl a gjort en film om ett dött 50-tals torg ("Raddan" 28min, Gbg Film Festival), om jakten på en våldtäktsman ("Under Barcelonas korta kjol" 58min, Gbg Film Festival, Tempo Dok.festival i tävlan New Doc) och om en keramiker som bygger in sig själv i lera (Matilda Haggärde, Rapport från insidan, 5h performance, Skövde konsthall, Uppsala konstmuseum).

Kort presentation av projektet ”En Slacker som jag”
Detta är en film om en livsstil som gör många nostalgiska, andra provocerade. Slackerkulturen. Det är också en film om två unga män som lever denna livsstil och om en kvinna som är ambivalent inför den.

Dev Karnal Fridén – Västra Götalandsregionen

Göteborgare från stockholmsförorten Upplands Väsby. Manusförfattare och kulturjournalist i radio, brödjobbar på Systembolaget. Frilansat i P1 Kulturnytt och P3 Spel. Vill starta japansk filmfestival och bryr mig mycket om ungdomskultur - utvecklat en tv‐serie för ungdomar, med stöd av Norrköpings Filmfond. Läst Film- och TV-manus på Alma Manusförfattare, pluggat film i Danmark och språk i Japan.

Kort presentation av projektet "Inte bara minnen" 
är en dokumentär om min Far Donnys liv och min relation till honom, medan han fortfarande levde. Syftet är att få till en film som skildrar att mista en nära familjemedlem och söka svar på gamla frågor från nya platser och personer, oftast släktingar, relaterade till honom. Jag själv har de senaste två åren varit sjukskriven i omgångar av att hantera förlusten och jag har filmat kontakt med läkare, besök på magnetröntgen, och samtal med min närmsta familj i Sverige. Filmen skildrar såväl hinder som förtjänster som kommer av att växa upp som svenskfödd, men att ha den indiska kulturen med sig i bakfickan alltjämt. På film syns ett antal indiska måltider och ett bröllop, i den första resan till Indien på 19 år.

Doc Out West är ett resultat av tre regioner i samverkan och genomförs med medel från Kulturrådet och Svenska Filminstitutet "Talangutveckling i hela landet"
Hallands deltagare genom Anna Eriksson (Länk: www.regionhalland.se/docoutwest)
Värmlands deltagare genom Josef Nyberg här (Länk: http://regionvarmland.se)
Västra Götalands deltagare genom Martin Hammar