Stipendiet ger tid och energi till nya projekt för Maximilien

Det har varit ett riktigt bra och produktivt år för Maximilien Van Aertryck. I början av året blev hans film Punkt 9: Val av vice talman (2014) en av de åtta filmer som valdes ut till att tävla i Startsladden, Göteborg Film Festivals kortfilmstävling. Den kammade sedan hem första pris i Tungviktsklassen på Frame filmfestival i våras och kvalificerade sig då vidare till Novemberfestivalen i Trollhättan där den plockade hem andrapriset. Som om det inte var nog fick filmen juryns hedersomnämnande på Uppsala Internationella Kortfilmsfestival och i samma veva kungjorde Konstnärsnämnden att Maximilien var en av mottagarna av deras arbetsstipendium på 80 000 kr.

– Det är väldigt bra med ett stipendium, nu kan jag ta mig tid och lägga min energi på att fortsätta med alla mina projekt, konstaterar han.

Maximilien avslutade i våras sin magisterutbildning i Filmiska processer på Akademin Valand där han arbetat med sin film Extramaterial, en slags bakomfilm till det italienska maffiadramat Salvo (2013). Istället för att intervjua skådespelare och team fokuserar filmen mer på de banala och ytliga bilderna som Salvo reproducerar, och just att ifrågasätta de bilder som visas upp är något som återkommer i Maximiliens olika filmprojekt. 

– Punk 9 visar upp en situation som presenteras som väldigt dramatisk i olika rapporteringar, men som egentligen är högst odramatisk, nästan tråkig. Jag håller på med en slags del två nu och har precis fått tillstånd att filma på SVT:s nyhetsredaktion, utöver det har jag planer på att åka till klimatkonferensen i Paris och filma där. Det vore också intressant att få filma i finanslivets miljöer, delar av näringslivet.

Tidigare i höst var han en av elva dokumentärfilmare som valdes ut till Screen Talent Europes meet-up i samband med Nordisk Panorama. Deltagarna kom från de nordiska länderna samt Irland, Tyskland och Färöarna och Maximilian valdes ut av FilmCloud att representera Västsverige. 

– Det var väldigt intressanta dagar, framförallt var det roligt att få träffa de andra deltagarna. Jag hade en del livliga diskussioner med en tjej från Irland kring bildens påverkan på människans beteende, något som anser är självklart men hon höll inte riktigt med. Folk trodde att vi bråkade, men vi tyckte bara det var kul att argumentera!

Han rekommenderar alla som har chansen att åka ner till Nordisk Panorama, och särskilt att ta del av det pitch-forum som han själv deltog i för ett år sedan med Extramaterial.

– Jag tycker definitivt att det är en bra erfarenhet att se andra personer presentera sitt projekt. Man lär sig mycket hur man själv kan prata om det man gör. 

Maximilien har just avslutat ett projekt tillsammans med Axel Danielsson som går under namnet Hopptornet: 10 meter och som även den blivit utvald att tävla i Startsladden på Göteborg Film Festival. På Valhallabadet i Göteborg har de bett 50 personer som aldrig hoppat från 10:an att klättra upp och besluta sig för om de ska hoppa eller inte.

– Det är väldigt intressant att observera dem i ett så tvekande ögonblick. Jag gick själv upp och beslutade mig för att hoppa! 

Nästa projekt kommer vi få ta del av redan i början av nästa år, då kommer Maximilien och Axel ha en utställning på A-Venue, Akademin Valands utställningslokal på Avenyn i samband med filmfestivalen. Den lär sammanfatta mycket av det Max har arbetat med hittills, nämligen sättet som bilder används för att skildra vår verklighet.

– Utställningen kommer vara kritisk till hur saker är skildrat i dagens samhälle och belysa bildernas subjektivitet och hur de påverkar hur vi ser på världen. Men de slutgiltiga tolkningarna kommer göras av betraktarna själva.

 

………

Foto: Lucille Caballero

Tips! Extramaterial visas på K-special under våren, läs mer om det projektet och om Maximilien i senaste numret av Swedish Film

 

Läs mer om

Konstnärsnämnden
Startsladden kortfilmstävling
Uppsala Internationella Kortfilmsfestival
Frame filmfestival
Screen Talent Europe