Ina Porselius nominerad till New Doc-priset på Tempo

Med hjälp av FilmClouds projektstöd kunde Ina Porselius omvandla sin filminstallation till en kortfilm. Nu är Allting går över om man blundar nominerad till dokumentärfilmspriset New Doc på Tempo Dokumentärfestival!

Ina Porselius började göra film på gymnasiet, men alla regler kring rätt och fel tog död på filmlusten. Fokus hamnade istället på konst, text och fotografi. Men efter ett tag blev filmkameran relevant igen, som ett sätt att forska i ämnen som människor och relationer. 

– För mig filmen ett sätt att försöka komma närmre livet på, så när jag plockade fram kameran igen var inte för att göra film utan för att filma situationer, berättar Ina.

Kameran har blivit ett redskap som hjälper henne att ta plats och ställa vissa frågor. I sin senaste kortfilm Allt går över om man blundar tar hon med sig sin mamma och hennes bästa vän på en charterresa. Under tiden som de sitter vid polen, äter mat och tittar på shower, ställer Ina frågor om kvinnornas tankar om livet, deras yrken inom vården, vänskap och kärlek. Från början var projektet en trekanals-installation, och processen att göra om materialet till en mer konventionell kortfilm har varit svår och lång. 

– Det svåraste har varit att tänka om, eftersom att se projektet så mycket på ett sätt. Men nu är filmen mer tillgänglig. Det kanske inte är så många personer som har möjlighet att sätta upp en trekanals-installation i sina vardagsrum. 

Ina Porselius

Vissa saker har dock fått offras i bearbetningen. Att jobba med bilderna på tre olika skärmar gav möjligheten att jobba mer med upprepningar, något som hon tycker är spännande.

– Det ger någon slags falsk trygghet i att en tror sig veta vad som kommer hända.

Just nu händer det ganska mycket för Ina Porselius. Hon har just avslutat ett stort projekt som ställts ut på ett galleri i Bergen. Hon skriver mycket och har massor med idéer, men ska först samla lite krafter. Arbetet med Allt går över om man blundar fortsätter också, filmen ska bland annat visas i Bergen och Oslo framöver. Att få chansen att tävla på Tempo tycker hon känns jättekul, framförallt då det möjliggör ett möte med andra människor.

– Att jobba med film på det sättet jag gör, helt själv utan ett team, kan ofta kännas ensamt och skapar ibland tvivel. Men i mötet med andra människor som ser mina projekt känns det som att jag hittar tillbaka till kärnan, varför jag gör det jag gör. Det blir en möjlighet att skapa samtal och beröra.

 

New Doc är Tempo Dokumentärfestivals talangpris för lovande men ännu oetablerade svenska filmskapare. Åtta filmer är nominerade i tävlingen och priset är på 40 000 kronor. New Doc görs i samarbete med Filmbasen/Film Stockholm, FilmCloud/Kultur i Väst, Film i Dalarna, Film i Öst, Filmpool Jämtland, Filmpool Nord och Kultur i Halland – Film. Tempo pågår i Stockholm mellan 5 och 11 mars, läs mer på www.tempofestival.se.
Vårens ansökan till FilmClouds projektstöd är öppen fram till 19 mars. Du som söker ska vara mellan 18 och 30 år samt boende i Västra Götaland. Stödet kan sökas för kortfilm, både fiktion och dokumentär. Läs mer på www.filmcloud.se/sidor/filmclouds-projektstod-2017.