FilmClouds projektstöd till Alva Lindenbaum och Sophia Wester

En kärlekshistoria utan kärlek och en konstnärlig forskningsdokumentär.

Som vanligt var det ett svårt beslut för juryn att välja ut vilka projekt som skulle få FilmClouds projektstöd på 25 000 kr vardera. Till denna omgång kom det in 21 stycken projekt och glädjande nog ser vi att det är lika många tjejer som killar som ansöker!

Juryn för vårens utdelning har bestått av Martin Hammar (koordinator på FilmCloud), Ami Ekström (kortfilmskonsulent på Film Väst) och Joen Windahl (filmkonsulent på KulturUngdom).

Här presenterar vi båda projekten:

 

Alva Lindenbaum är 25 år, bor i Göteborg och är utbildad på Fridhems folkhögskolas filmlinje. Hen har en bakgrund inom teater, intresserar sig för historier som rör sig i gråzoner och arbetar ofta med queera berättelser som fokuserar kring relationer och identitet.

Manuset till ”Mie” skrev Alva på Gotland förra sommaren och filmen beskrivs som en liten resa i beroende och självständighet, en kärlekshistoria i frånvaron av kärlek. 
– Jag vill undersöka ensamhet, hur man hanterar eller flyr den, och vad som händer mellan den fluffiga, nykära perioden och det sorgliga uppbrottet.

Att få FilmClouds projektstöd betyder inte bara att filmen kan bli av – team och teknik kommer nämligen transporteras mellan Stockholm, Göteborg, Malmö, Berlin och Gotland – utan även att alla involverade kommer ha ett lite trevligare arbetsklimat.
– Jag är väldigt mån om att mina filminspelningar ska kännas familjära och trivsamma, som en protest mot branschens ofta utopiska arbetsdagar! 

Juryns motivering:
Alvas projekt Mie är en konstnärligt intressant berättelse för att den utforskar det vakuum som uppstår mellan två kärleksrelationer. 

 

Sophia Wester är 25 år, från Norsesund och är utbildad på bland annat Film- och tv-linjen i Kalix. För tillfället studerar hon på Royal Academy of Art i Haag. Efter att ha arbetat på diverse filminspelningar tröttnade hon på filmbranschen men har nu hittat tillbaka till lusten att göra film i och med sina konststudier.

Projektet ”The Image of Vithatten” är en slags forskningsresa som utgår ifrån Sophias intresse för bilder och tar sin utgångspunkt i den lilla orten på landsbygden. 
– Jag ska hälsa på en by i Västerbotten dit jag kom för ett par år sedan och som inspirerade mig till en massa bilder. Nu har jag funderat mycket över hur bilder skapas, vad som finns i utkanten respektive centrum och vävt samman detta till en berättelse.

Tack vare FilmClouds projektstöd kan Sophia nu ta sig an ett filmprojekt på det sättet som hon själv vill, mer likt den konstnärliga process hon använder sig av i sitt övriga skapande.
– Utan projektstödet hade filmen inte blivit av, garanterat! Jag befinner mig i utkanterna av filmbranschen nu och stödet hjälper mig att våga vara lekfull.

Dock kommer hon få möjligheten att träffa anda unga filmskapare i sommar då hon är en av fyra FilmCloud-medlemmar som blivit utvalda att delta i Talent Camp Odense, en intensiv vecka med master classes, filmvisningar och övningar. 
– Det ska bli kul att träffa nya människor, utmana mig själv och få ta mitt projekt på allvar i en sådan miljö.

Juryns motivering:
Sophias projekt The Image of Vithatten är en konstnärligt intressant kortdokumentär som söker svar på frågor om bilder, vyer, minnen och en plats image i mötet med en faktiskt storslagen natur och verkliga människor.