Far and wide – hur får man fart på sin debutfilm?

Kalenderdatum: 
13 nov 2019 - 13:00

Far and wide – hur får man fart på sin debutfilm?

Onsdagen den 13 november bjuder Filmrummet tillsammans med Stockholms internationella filmfestival in till ett inspirationsseminarium om att långfilmsdebutera. Vad finns det för kreativa utmaningar eller möjligheter i utveckling och produktion? Hur finansierar man sin debutfilm? Bör man ha en festivalstrategi? Hur går en lansering till?

STOCKHOLM

Utifrån två aktuella långfilmsdebutanter pratar vi om kreativa utmaningar, finansieringsstrategier, festivalprocesser, fallgropar och smarta lösningar för att få sin långfilmsdebut att flyga. Vi samtalar med den brittiske regissören Mark Jenkin vars lågbudgetdebut Bait hade världspremiär på Berlinale 2019 och hyllats som ”Ett genuint modernt mästerverk”. Samtalet fortsätter med den kanadensiska regissören och skådespelaren Monia Chokri (Hjärtslag, Laurence Anyways) vars debutfilm Jag och min bror var invigningsfilm i sektionen Un Certain Regard i Cannes i år, och vann Coup de coeur.

Under dagen kommer vi även att få ta del av personliga videohälsningar från ett antal svenska regissörer, manusförfattare och producenter som deltagit i några av de mest spännande internationella filmlabben: Torino SciptLab (Frida Kempff), TIFF Filmaker Lab (Johanna Pyykkö), Rotterdam Lab (Sigrid Helleday), Les Nuits en Or, Tour in Europe av French Academy of Cinema (les César) (Ahmed Abdullahi) samt Cine Qua Non Lab (Nathalie Álvarez Mesén). I år gästas vi också av ett antal filmskolor som berättar om sina respektive utbildningar och finns tillgängliga för frågor under dagen och kvällen.

Programmet avslutas med Wild Card, Svenska Filminstitutets satsning på nya generationens röster, där varje regissör får 400 000 kr i utvecklingsstöd för att göra en skissfilm till sin första långfilm. Vi inleder med att samtala med förra årets vinnare Jerry Carlsson, Ernst de Geer och Fanny Ovesen, innan årets Wild Card tillkännages och firas med en vinnarcocktail.

Moderator för programmet är Helen Ahlsson, filmkonsulent Moving Sweden, Svenska Filminstitutet.

 - - - - - - - - - - - - - - - 

DATUM: Onsdag 13 november 2019

TID: Kl. 13.00-16.30 med efterföljande mingel till 18.00

PLATS:  Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1, Stockholm.

ENTRÉ: Fri entré och öppet för alla, men anmälan krävs. Anmäl dig här!

Läs mer & se programmet: Svenska Filminstitutet

 - - - - - - - - - - - - - - -

VISNING AV BAIT

Innan Filmrummet startar fanns möjlighet att se filmen Bait.
Onsdag den 13 november kl 11.00 i Bio Victor, Filmhuset, Borgvägen 1 i Stockholm. Fri entré men anmälan krävs. Först till kvarn. Boka biljett till filmvisningen

Detta evenemang är ett samarbete mellan SVT, Stockholm internationella filmfestival, Institutionen för film och media StDH/SKH, Alma Manusutbildning, Akademien Valand och Svenska Filminstitutet.