KulturUngdom

Regidebuten har gett mersmak för Emelia Hansson

Det började som ett nyårslöfte att regissera en egen film. Med pepp och stöd från personer runt omkring så står nu Emelia Hansson i färd att färdigställa sin regidebut – kortfilmen Dagfjäril. 

Emelia Hansson är 23 år gammal men redan något av en rutinerad skådespelare. När hon var 16 år flyttade hon från Orust till Lund för att plugga på en musikallinje, eftersom hon tänkte att en skådespelare nog behövde kunna sjunga och dansa.

Filmbryggan ger Lily konstruktiv kritik

– Jag har en glad nyhet, jag har fått K-pengar från KulturUngdom typ 9000 kr!, säger filmaren Lily Malm när hon kommer in genom dörren på Filmbryggan. Shaker K. Tahrer gratulerar henne och rekommenderar att hon använder pengarna till fika så filmteamet håller sig glada.

Premiärfika på Hagabion för Kliniken

På Hagabion får vi kaffe och bulle när filmen Kliniken har premiär. I salongen sitter en blandning av människor, de som  kommit bara för att se filmen, de som bidragit i arbetet och de som medverkar i filmen. Det är Maria Björklund Jönssons första dokumentärfilm och hon har följt människor från Stadsmissionen, Unga Folkteatern och Folkteatern som tillsammans satt upp pjäsen Kliniken av Lars Norén. Filmen varit nästan klar i ett år men den behövde vila för att Maria skulle kunna se den med andra ögon.

Farväl Festivalen, för denna gång!

Då var det dags för sista inlägget, det har varit grymt kul och givande att få möjligheten till att se massa film under festivalen, fundera över filmerna man ser och skriva ner det för er som läst.

Frilagret blir mötesplats för unga filmare under Göteborg Film Festival

Frilagret är ett kulturhus för ung kultur i Göteborg. Under filmfestivalen blir detta en mötesplats för unga filmare med ett program som sträcker sig från kortfilmsfrukost till seminarier och filmaffischverkstad. Programmet presenteras i samarbete med Kulturhuset Frilagret, Kafé Frilagret, Dômen Konstskola, Frame, KulturUngdom, FilmCloud, Nordic Vibrations & K103 Gothenburg Student Radio samt Film i Väst.

 

Gemensam skapandeprocess när unga filmare gör dokumentärfilmen "Kliniken"

Dokumentärfilmen ”Kliniken” är en film för alla som någon gång blivit definierade som ett ”dem” och som kämpar för att bli ett ”vi”. I ett Sverige där fler och fler människor hamnar i utanförskap har en grupp filmare följt människor från Stadsmissionen, Unga Folkteatern och Folkteatern som tillsammans har satt upp pjäsen ”Kliniken” av Lars Norén. Filmen kommer följa föreställningen från kollationeringen till sista föreställningen. 

FilmCloud-medlemmar gör pseudo-dokumentär i Europa

Snart drar ett gäng FilmCloud-medlemmar ut i världen för att spela in sin pseudo-dokumentär "Lovisa – min egen". I filmen ska vi få följa en entusiastisk dokumentärfilmare som vill skildra ett krisens Europa under EU-valet 2014. Bakom projektet står Jonas Abrahamsson, Lisa Meyer, Hannah Smallbone, Parvin Yazdani och Viktor Löfvenius. De vill belysa vilken makt det innebär att hålla i en kamera och frågar sig samtidigt vem som får möjligheten att ge sin bild av verkligheten och vem som blir objektet i dagens samhälle. 

Filmprojekt lyfter fram kvinnliga musiker

Indefinita är ett projekt skapat av Frida Lernstål och Anna Thomasson med målet att på ett kreativt sätt kartlägga kvinnliga musikartister i Sverige. Under 2013 har de gjort en turné i Sverige, med stöd från bland annat KulturUngdom, för att filma möten med lokala artister och kulturaktörer.