Göteborg Film Festival

Amanda Aagard peppar för premiär på hemmaplan

I ett dystopiskt Sverige begår en kvinna ett naivt inbrott. Vid utforskande av sin grannes tomma lägenhet upptäcker hon ett antal förbjudna föremål som väcker till liv en manisk fascination för det förbjudna. Love Thy Neighbour, en film som censur, mänsklig instinkt och sexualitet, fick FilmClouds projektstöd 2016 och nu har kortfilmen premiär på Göteborg Film Festival.

Genialiska regidebutanter del 2 / Festivalbloggaren checkar ut!

Jag har även sett Greta Gerwigs internationellt hyllade regidebut “Lady Bird” som smyginvigde Göteborg FIlmfestivalen den 25 januari. Greta Gerwig slog igenom som skådespelerska i Noah Baumbachs film “Greenberg” och har även skrivit manus till fantastiska “Frances Ha” och “Mistress America” av samma regissör. Jag brukar irritera mig på skådisar som alltid är typecastade, men jag älskar Greta Gerwigs unika utstrålning och personlighet som lyser igenom såväl hennes roller som manus och nu även filmen hon regisserat. 

Bergmans dåliga samvete

I sommar skulle Ingmar Bergman fyllt 100 år, vilket Göteborgs Filmfestival sett till att varenda festivalbesökare känner till. Under Filminstitutets seminariedag presenterade Erika Wasserman, nuvarande kortfilmskonsulent på Filminstitutet, slutresultatet av projektet Bergman Revisited. Projektet initierades av Filminstitutets tidigare kortfilmskonsulent Andreas Fock tillsammans med SVT för att fira Bergmans jubileum, och dessa gav sex erfarna regissörer finansiellt stöd och möjligheten att göra varsin kortfilm som på något sätt skulle ha med Bergman att göra. 

FilmClouds festivalreporter haffar tag i två filmkonsulenter från Filminstitutet

Under Svenska Filminstitutets seminariedag i lördags passade jag på att ställa tre snabba frågor till filmkonsulenterna Calle Marthin och Helen Ahlsson i förbifarten.

Vad har ni för tips till unga filmare som vill ta sig in i filmbranschen och så småningom få stöd från någon av er på Svenska Filminstitutet?
Calle: Gör så mycket film ni kan! Allt typ av film, men gärna längre än en minut. Med mobilkamera, iPad, allt ni kommer över! Kör på!
Helen: Följ era hjärtan! <3

Genialiska regidebutanter värda att vänta på / Del 1

Jag vet att en bör passa på att se en massa film från hela världen när det är Filmfestival i Göteborg i år igen. Men varje år bestämmer jag mig ändå för att satsa på säkra kort och (bland annat) se stora indiefilmer som garanterat kommer visas på svenska biografer senare samma år. Jag kan helt enkelt inte hålla mig, jag vill se dem först av alla. Därför passade jag på att redan under Stockholm Filmdagar i mitten på januari smygtitta på två filmer av två unga kvinnliga regidebutanter som visas nu på festivalen i Göteborg.

Kajsa Finn är årets FilmCloud-bloggare på Göteborg Film Festival

Årets festivalreporter ska ta revansch och maxa med både filmer och seminarier!

Som vanligt kommer FilmCloud ha en medlem på plats under Göteborg Film Festival vars uppdrag är att rapportera om allt från visningar och seminarier till fester och intressanta möten. I år är det den 27-åriga biofantasten, tillika småbarnsmorsan, Kajsa Finn som kommer hålla dig uppdaterad under festivalen via vår gästblogg och Instagram-konto!

"Ja, nu hoppas jag att ingen svimmar..."

Festivalen börjar så sakteliga lida mot sitt slut och jag vet inte hur det är med er men jag är ganska slut jag med. Men herregud, jag såg Raw! Jag har aldrig suttit i en biosalong där reaktionen från publiken varit liknande.

Slopa filmen och gå på ett seminarium

Jag vet, jag vet? Det är ju Göteborgs F i l m Festival men bland alla filmer på festivalen gömmer sig även en hel del seminarium. Jag vill därför höja ett varningens finger, eller nej ett uppmanande finger för just seminarium. 

För hur mysigt och trevligt den än är att slå sig ner i en mysig biosalongsstol så är det minst lika trevligt att slå sig ner framför en gäng kunniga och insatta filmnördar som snackar just film. Visst stolarna är inte lika mjuka och popcorn är inte det givna snackset men istället bjuds du på kunskap och förmodligen en tankeställare eller två.

Oh Deer!

I tisdags kunde du under festivalen djupdyka i VR, virtual reality. För mig har VR alltid varit något som främst har kopplats till spelvärlden. Jag har tänkt att en historia ska berättas för dig, historien ska få fortlöpa utan att du som tittare kan göra något åt det. Du ska bara kunna luta dig tillbaka och låta filmen få göra jobbet. Men under det senaste året har filmvärlden även tagit sig an denna pryl som nu låter dig som tittare få påverka filmen och själv styra över vad du vill se i den värld filmskaparen byggt upp.

Kontrasternas charm

Hej Hallå!

Nu är festivalen igång på riktigt och jag började faktiskt min festival med att gå på premiär, ja hör och häpna! Det hela var egentligen ganska spontant planerat och precis som så många gånger förut gav spontaniteten mig återigen en jäkligt rolig kväll.

Sidor