filmfestival

Johan Falklind tävlar på Novemberfestivalen – men vill mest bara träffa nya människor

På fredag drar den 22:a upplagan av Novemberfestivalen igång på Folkets Hus i Trollhättan. Unga filmskapare från hela Sverige samlas för att se film, mingla och prisas.

FilmFrukost-gäster till Way Out Wests filmprogram

Var du med när Nikeisha Andersson slog publikrekord på FilmFrukost i höstas? Eller på vår säsongspremiär med Rojda Sekersöz under årets filmfestival? Då kanske du är extra sugen på att se deras filmer...

Alla vinnare på Novemberfestivalen 2016

Den 25-26 november var det återigen dags för unga filmare från hela landet att mötas upp i Trollhättan under Novemberfestivalen för att mingla, se på film och tävla om fina priser. Samtliga filmer har kvalificerat sig till denna nationella filmtävling via 19 regionala filmfestivaler, på plats från Frame och Västra Götaland var Henrik Dahlbring (Äntligen händer det något), Adam Eliasson (Två sidor), Agnes Parkrud (Mamma, Pappa, Barn) och Mikael Bundsen (Mamma vet bäst).

Adam gör sin debut på Novemberfestivalen

Adam Eliasson tyckte det kändes surrealistiskt det ögonblick det stod klart att han vunnit mellanviktsklassen på Frame filmfestival tidigare i år. Priset fick han för sin film Två sidor, en minidokumentär där han filmat sina två småkusiner och hur de beter sig i vardagliga situationer. Detta var dock inte första gången Adam tävlade i Frame. Han har varit med två gånger tidigare och 2014 vann han Frame Junior tillsammans med Rafael Åström med Mitt liv är en lögn.

​Rekordmånga filmer tävlar i årets Frame

I år kom 118 bidrag från 23 kommuner in till Västra Götalands festival för kortfilm – en festival som dessutom firar femton år i år. Nu ska en namnkunnig jury med bland andra Sanna Lenken, Emma Gray Munthe och Roxy Farhat se på massor av film och kora vinnare i fyra tävlingsklasser.

– Det känns naturligtvis helt fantastiskt att rekordmånga filmer hittar till Frame! Vi kan också konstatera att den nya tävlingskategorin konstfilm har lockat många nya filmskapare, det är jätteroligt, säger Anna-Karin Johansson, producent för Frame,

Här är juryn för FilmCloud Pitch 2015

På lördag kommer fem, med största sannolikhet, nerviga personer ställa sig på en scen och försöka övertyga en jury om att deras projekt ska få totalt 50 000 kr i stöd. FilmCloud har valt ut tre personer från filmbranschen med breda erfarenheter och skarpa blickar. Deras uppgift är att bedöma hur pass genomtänkta – och genomförbara – dessa projekt är och i slutändan enas om en pitch-vinnare. Vi har pratat lite med jurydeltagarna för att se vad de själva har för känslor inför att pitcha och vad de har för förväntningar inför helgens tävling.

 

Maffigt program under Frame filmfestival

Frame är Västra Götalands stora festival för kortfilm och en mötesplats för filmare och filmintresserade, unga som professionella. Frame är också den regionala uttagstävlingen till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Just nu läggs sista handen vid festivalprogrammet och förutom filmvisningar blir det flera workshops – kamerateknik med Camilla Skagerström, RegiGym med Mikael Bundsen och work-in-progress med långfilmsaktuella regissören Katja Wik. Dessutom får Frame celebert besök av fotografen som tog hem årets Guldbagge för bästa foto – Fredrik Wenzel.

Frame filmfestival instiftar 27+ som ny tävlingskategori

Den nya tävlingskategorin har instiftats för att uppmärksamma och lyfta de kortfilmare som är verksamma i Västra Götalandsregionen och vänder sig till regissörer som har fyllt 27 år. Här tävlar regissörer med filmer som färdigställts under antingen 2014 eller 2015 om ett pris som samordnar delar av regionens resurser med syftet att underlätta för nästa kortfilmsproduktion.

Sök New Doc – talangpris för oetablerade regissörer

New Doc är Tempos talangpris för oetablerade dokumentärfilmsregissörer. Tidigare har det bara filmare från Stockholm kunnat söka men nu öppnas priset upp för alla samtidigt som man höjer prissumman! FilmCloud är en av aktörerna bakom priset, tillsammans med Filmbasen/Film Stockholm, Film i Dalarna och FilmCentrum Riks.

Archfilm Göteborg – ny filmfestival med fokus på arkitektur, stad och samhälle

Nu får Göteborg ytterligare en filmfestival! Archfilm Göteborg vill bredda debatten om arkitektur, stad och samhälle och förutom att visa film – spelfilmer såväl som dokumentärer – samlar de regissörer, arkitekter, konstnärer och debattörer för samtal om staden i allmänhet och Göteborg i synnerhet. Fyra dagar av film och fest runt Skanstorget och förhoppningsvis en stund i rampljuset för arkitekturdebatten. Missa inte!

Sidor