Från Fårö till Japan – intervju med Dev Karnal Fridén

Dev fick möta Maria Sveland under Talangdagarna på Fårö.

En sak som FilmCloud stöttar unga filmare med är att möjliggöra möten med andra filmare som förhoppningsvis ger en injektion med inspiration. Talangdagarna på Bergmanveckan är kanske körsbäret på glassen när det kommer till nätverkande, peppande föreläsningar och stimulerande miljöer. I våras hade FilmClouds medlemmar möjlighet att ansöka om ett resestipendium dit och en av de lyckliga två var Dev Karnal Fridén, som just nu är i Tokyo och spelar in en ny kortfilm.

 
Vad häftigt att du gör film i Japan! Vad ska det bli för något?
Jag ska både filma på ett väldigt speciellt spelcafé i Toko och Japans största spelmässa Tokyo Game Show. Kaféet ligger i det lugnare området Kichijoji och heter Pico Pico. Joseph, en av ägarna till caféet håller själv på med ett spel som kan bli aktuellt i framtiden. För att verkligen förstå hur häftigt det är måste man nog gå in på den här hemsidan!

Hur har du finansierat det här projektet?
Jag fick ett mindre stipendium från Journalistförbundet inom ramen för "utbildning/kompetensutvecklig", vilket för min del innebar att jag får chansen att återvända till Japan för första gången på åtta år (jag har tidigare studerade i Nagoya som utbytesstudent) och besöka en mässa som samlar hundratusentals människor från press, industrin och helt vanligt spelintresserat folk. Jag ska försöka leva på lite pengar och filma massor.

Vad har du för plan med filmen, hur ska du sprida den och vilken målgrupp kommer du sikta in dig på?
Jag tänker mig att filmen kan ha en internationell publik i alla åldrar. Den främsta målgruppen är kanske framförallt människor som gillar spel och Japan då, men jag skulle gärna vilja visa upp filmen för min mormor och hoppas att hon gillar den. Alltså, alla som gillar färgglada pixlar, kaffe och mysig stämning överlag - det är publiken jag hoppas vill se filmen. I bästa fall kan SVT vara intresserad, annars tänkte jag sprida den internationellt i spel-sammanhang, om möjligt!

Från en ö till en annan – hur var det att hänga på Talangdagarna på Fårö?
Det var fantastiskt att få se Knausgård, Sveland och Potter tala om saker som de verkligen själva verkade vara intresserade av. Att få cykla till olika platser och att miljön i sig är så inspirerande är ju otroligt i sig. Folk vi talade med var pålästa och relevanta, såsom Andra Lasmanis och Linda Sternö. Att möta helt nya människor på så kort tid kunde ibland, på gott och ont, kännas som att hamna i en ny gymnasieklass där vi fick vara måna om att presentera oss själva och hitta nya vänner snabbt. Det var intressant och lite ovant, men också mycket givande förstås.

Wow. Men vad var allra bäst?
Själva miljön på Fårö, att få cykla runt överallt. Och att få lyssna till erfarenheterna från producenten Linda Sternö - med hennes historia om hur de löste filmandet av Äta sova dö, hela vägen från pitch till att faktiskt spela in filmen på plats i en faktisk fabrik.

 
Vi på FilmCloud önskar Dev lycka till med sin film och hoppas att vi kan få se ett smakprov här på hemsidan framöver! Vill du också få chansen att delta på festivaler, seminarier, workshops och möten – bli medlem i FilmCloud och håll utkik på vår hemsida.

 

Devs bilder från dagarna på Fårö