Pitch-tips och speeddating med branschen

Vi är just hemkomna från fyra dagar av Webisode-workshop i Stockholm. För dig som missat det, är Webisode en satsning för att utveckla kortserier och det här var den andra träffen. Första gången träffades vi i Oslo och sedan dess har vi jobbat intensivt att få klart storyline till vår serie Hissvakten och ett första manusutkast på episod ett. Det var dritt-kul att återse alla norska och svenska team och se hur projekten tagit form sedan sist. Alla hade förberett rörligt material och dagarna började med en liten filmvisning av det. Vi fick se undervattensbilder, tunnelbaneresor och norska ungdomar med skoter. Själva hade vi klippt ihop en rörlig moodboard med både eget filmmaterial och tonsättande klipp vi hämtat från nätet. Sedan följde tre dagars arbete med samtal i manusrum och pitchträning, för att slutligen landa i en speeddating med branschen.

Våra fem bästa pitchtips: 1) Be en kollega pitcha ditt projekt efter att du för första gången berättat om det - då blir det tydligt vad som verkligen fastnar. 2) Var väl förberedd - öva öva öva på vad du ska säga innan du går in i möten. 3) Börja alla möten en personlig koppling till ditt projekt. 4) Skapa tydliga bilder av ditt projekt, ord fastnar inte lika lätt. 5) Gå inte in på detaljer som öppnar upp för frågor som du inte har tid att svara på!

Anna och Elin

Utvecklingsprogrammet Webisodes startade för två år sedan som ett samarbete mellan Mediefabrikken i Oslo och Filmbasen i Stockholm. I år deltog även vi på Filmcloud och BoostHgb från Skåne i samarbetet och vi fick möjlighet att skicka ett deltagarteam. Anna Mercedes Bergion sökte till Webisodes via FilmCloud och eftersom programmet erbjöd plats till ett helt team i utveckling av en webbserie, så kunde hon ta med sin partner Elin och deras producent Cathrine till träffarna i Oslo och Stockholm/Alby.

Foto: Mikael Ström Jupiter Film Stockholm/Filmbasen