Lianna loves Italy

Min mamma och jag brukar säga att vi en dag kommer lämna allt och flytta till den italienska landsbygden. Där ska vi bara äta pasta med parmesan, gå i långa klänningar, ha på oss stora hattar och dricka rödvin varje dag. När jag såg att Göteborg Film Festival skulle ha Italien i fokus blev jag euforisk. Jag älskar Italien. Jag älskar språket, maten, konsten och intensiteten. Den italienska filmen är självklart inget undantag.

Dock måste jag erkänna att jag tycker att begreppet nationell film känns förlegat. Idag är en majoritet av europeiska filmer på något sätt transnationella. 

Igår såg jag till exempel filmen A Bigger Splash (av Luca Guadagnino som jag poserar med på bilden över) som tillhör sektionen Fokus Italien. Filmen har en transnationell handling med engelsktalande amerikaner i Italien. Den skulle lika gärna kunna vara inspelad i vilket sydeuropeiskt land som helst, då karaktärerna aldrig har någon direkt koppling till landet. För mig känns det gammalmodigt att auteuren eller produktionslandet ska sätta nationell stämpel på en film. Hur som helst tycker jag att det är en fantastisk rock n’ roll film och jag rekommenderar er alla att se den om ni får chansen!    

Andra filmer från den italienska sektionen som jag hoppas hinna se är Ariana, Don’t Be Bad och Antonia. Som jag tidigare skrivit är ju filmfestivaler mer än filmvisningar, så jag måste även tipsa om seminariet Fokus Italien: förlorade i Det ljuva livet kl. 16.00-16.45 på Pustervik imorgon (onsdag). Har en dock tröttnat på att sitta ner i biosalonger hela onsdagen så är det italiensk fest i festivaltältet kl. 20.00-23.00.

Viva le discoteche italiane!

 

Text och foto: Lianna Hallsénius
Pressbild för A Bigger Splash (Foto: Jack English)