Farväl Festivalen, för denna gång!

Då var det dags för sista inlägget, det har varit grymt kul och givande att få möjligheten till att se massa film under festivalen, fundera över filmerna man ser och skriva ner det för er som läst.

Det nästsista jag gjort nu under festivalen var att jag åkte till Frilagret i lördags för en filmdag av KulturUngdom, då dom visade film och hade samtal med skaparna. Det jag tog till mig mest var samtalen mellan skaparna, det var både underhållande och givande samtal. Det var blandat av enkla svar om deras film, men samtalen gick också in på djupare vatten om problem i samhället bl.a. Det är kul att unga filmare får chansen att prata om sina filmer framför publik.

Det sista som det blev för mig var att se examensfilmerna från Akademin Valand, dessa var uppdelade i två pass med tre filmer vardera.

Pass 1 innehöll:

Allt vi delar
Två arborister, Samir och Sara, får i uppdrag att fälla ett friskt träd på en familjs bakgård. Varför trädet ska fällas är till en början helt obegripligt, men allt eftersom klarnar bilden av det tragiska orsakssambandet.

Under Barcelonas korta kjol
När Clara var 19 år var hon på semester i Barcelona. Där våldtogs hon av Hugo. Sex år senare reser hon tillbaka tillsammans med två vänner för att söka upp honom. Utan att ge avkall på sin humor och självdistans närmar sig Clara Olausson minnet av en fruktanvärd upplevelse.

Lys
Ett oförklarligt ljusfenomen har lockat filmaren Jesper Brodersen till Hessdalen i Norge. Genom en expedition där vetenskap och konst låter sig förenas på ett underhållande sätt ställs frågor om hur man förhåller sig till det oförklarliga.

Pass 2 innehöll:

Du slickar mig aldrig
Regissören Fanni Metelius axlar själv huvudrollen i en film där en relation går mot sitt slut. Med ett personligt tilltal ställs frågor kring intimitet, sexualitet och relationer.

Sånger från den bortglömda grunden
I en undersökande och poetisk dokumentär skildras likheter och skillnader mellan Aremo i Uganda och Ställberg i Sverige, två gruvsamhällen i olika faser och situationer.

Blissness
Blissness är ett experimentellt science fiction-drama om sinnlig njutning och andlig stimulans i totalitära tider. Oväntade karaktärer och kraftfulla budskap levereras i en pilot till en serie i cyberspace.

 

Om jag ska vara ärlig så tilltalade inte filmerna i pass 2 mig överhuvudtaget, så jag fokuserar istället på att berätta kort om filmerna från pass 1 som tilltalade mig mer.

Lys var underhållande, jag är ganska skeptisk av mig så hela idén med ljusfenomen var väl sådär för mig. Men så som det framställdes med berättarröst och intervjuer gav filmen en del komiska stunder, vilket jag uppskattade.

Allt vi delar var väldigt snygg, fotot var väl genomtänkt tillsammans med grymt skådespeleri och få dialoger gav en otroligt spänd känsla över filmen. Den var inte för lång och inte för kort, det var en fin film som sa mycket med lite.

Under Barcelonas korta kjol var den roligaste filmen att se, vilket kanske är lite konstigt då det är ett så seriöst ämne filmen handlar om. Men kvinnorna i filmen kunde skifta mellan att vara roliga, seriösa, ledsna och arga så det gav en stark verklighets känsla. Det kändes nästan som om att man själv var med på deras resa. Under Barcelonas korta kjol var nog min favorit av alla examensfilmer, den tar första platsen med en ytterst liten marginal från Allt vi delar.

Ja, då är detta slutet. Det har varit kul, hoppas ni andra som gått på festivalen sett mycket bra film! Nu är det lite mindre än 1 år kvar till nästa GFF. Bara att börja räkna ner dagarna.

 

Ha det bra alla!

/Jens Broström