En knuff åt animation!

Jag var och tittade på ett gäng animerade kortfilmer igår som var sammanställda i ett och samma pass. Det var ganska kul att luta sig tillbaka och få se animerad kortfilm efter kortfilm faktiskt. Avslappnande men samtidigt gav det mig en knuff att fokusera mer på animation igen, något som jag lagt lite vid sidan av hittills.

De filmer som visades var: Aprikoser, Gunnar fångar en uggla, Gömd, Blue-Karma-Tiger, Aldrig som första gången, Las Palmas och Simhall. Här kommer en kort redogörelse för mina intryck av filmerna:

Aprikoser: Gullig film, intressanta tekniker som använts. Men kändes lite trög i sitt berättande.

Gunnar fångar en uggla: Roliga inslag, men inte den mest givande filmen.

Gömd: Intressant dokumentär som var animerad utifrån en riktig intervju. Sorglig för det mesta, men med en gnutta hopp i slutet.

Blue-Karma-Tiger: Ytterligare en animerad dokumentär kan man säga. Stilen på stopmotion animationen kanske inte tilltalade mig så mycket, men tekniker och sättet dom animerade var riktigt snyggt och välgjort.

Aldrig som första gången: Olika intervjuer då folk berättade om då dom förlorade oskulden, var som små berättelser med animationer som visade det dom pratade om och hur dom kände. Välgjord och häftig.

Las Palmas: Jag hade bara sett delar av Las Palmas innan detta faktiskt. Jag tycker det var en rolig film, häftigt gjord med dockorna, fick hela omgivningen att kännas levande. Jag är dock kluven på om jag tycker den ska räknas som animation.

Simhall: Grymt bra stopmotion, sättet den utfördes fick mig att tänka på Wes Anderson’s: Fantastic Mr. Fox. Var väl dock inte den mest intressanta storyn, men grymt hantverk i animationen.

 

That’s it from me!

/ Jens Broström