Dagens tipslista

Vi är inne på den åttonde dagen av filmfestivalen och mitt huvud är just nu proppat av olika intryck, här nedan har jag skrivit ner några av dem. 

Dagens bästa: ManIslam – Islam and Masculinity av Nefise Özkal Lorentzen. Nefise följer fyra muslimska män från Kuwait, Bangladesh, Turkiet och Indonesien som på olika sätt arbetar för ett mer jämställt samhälle. En nyanserad dokumentär som känns unik och högaktuell när vi kanske mer än någonsin översköljs av en väldigt ensidig bild av hur muslimska män är. 

Dagens feel-good film: Margareta with a straw av Shonali Bose. Filmen handlar om Laila från Indien som börjar studera i USA. Laila har ett funktionshinder och upptäcker under filmen att hon är bisexuell. Förutom det faktum att indiska tjejen Laila spelas av en vit fransk tjej så är filmen väldigt mysig och bringar fram både skratt och gråt.

Dagens önskan: Göteborgs Filmfestival, snälla använd inte sista scenen ur en film som omslag för ert program igen.

Tips inför morgondagen: KulturUngdom anordnar en heldag med film i olika former, av och med unga filmare och filmintresserade. Helt gratis på Frilagret. Jag ser extra mycket fram emot att se unga från Mixgårdens fritidsgård visa sina filmer som de har arbetat med under ett års tid. Dessutom tror jag samtalet med Jonas Abrahamsson kommer vara intressant, han kommer att visa klipp och berätta om sin kortfilm vem har rätten att driva en kamp. En film som undersöker kampens essens.

Ett till tips inför morgondagen: Samtidigt som KulturUngdoms filmdag pågår så har studenter från Dômen konstskola en vernissage för en utställning där de tolkar sina egna festivalaffischer utifrån årets filmprogram. Utställningen är på Frilagret och även den har fri entré.

 

/Christin som strax ska se Women in Oversized Men’s Shirts