Webb-serie om Instagram-upploppet får Göteborg Stads nya filmstöd

Göteborg Stads nya stöd för innovativa filmaktörer har nu delats ut för första gången. Fokus för stödet är projekt som riktar sig till barn och unga, avspeglar mångfalden i samhället och riktar sig till nya publikgrupper. 10 filmprojekt får dela på 1,1 miljoner kronor i den första utdelningen, och bland mottagarna hittar vi FilmCloud-medlemmen Jessika Jankert.

Tillsammans med sin manusförfattarkollega Lovisa Löwhagen har de fått 75 000 kr för att utveckla sitt projekt ”Hashtag”, en ungdomsserie för webben med 10 avsnitt om 15 minuter. Berättelsen är inspirerad av händelserna kring Instagram-upploppen men är helt fiktiv och handlar om påhittade karaktärer. 

– Vi vill belysa händelserna ur flera perspektiv och visa på just hur olika en kan uppfatta samma sak beroende på hur det berör en. Serien handlar om hur små handlingar kan få väldigt stora konsekvenser, inte minst när de sker på nätet. Vi försöker också problematisera frågor om skuld och ansvar när det gäller hur vi i allmänhet beter oss i sociala medier, berättar Jessika.

Jessika och Lovisa hade delat kontor ett tag när de för ett par år sedan började prata om att skriva tillsammans. Iden om att göra en samtida ungdomsserie om gymnasietiden föddes och ungefär samtidigt, december 2012, blev det upplopp i centrala Göteborg. 

– Instagram-upploppen gav utlopp för en massa frustration och ilska kopplad till kränkningar och rättslöshet på nätet, och rättsprocessen som följde ritade om kartan för vad som är tillåtet och inte att göra på nätet. Vi blev berörda av det som hände och kände att det sa väldigt mycket om vår samtid.

Manusarbetet har alltså pågått länge och våras sökte Jessika FilmClouds handledarstöd Cumulus, då hon kände ett behov av en utomstående blick på projektet.

– Det betydde väldigt mycket för oss att kunna ta in Niclas Ekström som handledare och dramaturg. Med ett vant öga för serieformatet kunde han ge oss bra feedback på projektet och hjälpa oss vidare. Att kunna söka den typen av snabba stöd just när behovet uppstår är guld eftersom det annars handlar så mycket om att vänta och vänta på olika besked, säger Jessika.

Nu har de dock fått flera positiva besked, då de förutom stödet från Göteborg Stad även har fått utvecklingsstöd från Svenska Filminstitutets dramaseriesatsning.

– Det känns jättekul! Nu ska vi stänga in oss i skrivbubblan och skriva igenom hela serien några varv innan det är dags för nästa steg i produktionen.

Att skriva en serie om ett så pass komplicerat och laddat ämne är svårt i sig, att dessutom anpassa berättelsen till webb-formatet skapar en extra dimension för manusförfattarna.

– Svårast är att en vill berätta så himla mycket om alla karaktärer men har så begränsat med tid att göra det på. Många darlings har fått sätta livet till och även om det är bäst för slutresultatet så är det svårt att släppa ibland.

Att få arbeta tillsammans med någon är dock något som har lyft manusprocessen anser Jessika.

– Man får mycket snabbare syn på brister i historien och kan komma på mer kreativa lösningar när en jobbar tillsammans. Dessutom präglas projektet av våra olika erfarenheter vilket nog är bra eftersom vi försöker berätta ur flera olika perspektiv. Sedan har det varit både roligt, och ibland smärtsamt, att gå tillbaka och minnas sin egen gymnasietid och hur en tänkte och kände då. 

När det kommer till visningsfönster har duon i första hand SVT Play eller Flow i åtanke, då de tror att det skulle passa serien väldigt bra. På frågan om när vi kommer kunna få se serien på webben är Jessika försiktig men hoppfull. 

– Det väldigt mycket som ska falla på plats, men vi hoppas såklart att det inte dröjer allt för länge. 

 

Foto: Jessika Jankert och Lovisa Löwhagen

---

För mer information om FilmClouds handledarstöd Cumulus, klicka här.

Förutom att arbeta som manusförfattare är Jessika Jankert även en av arrangörerna bakom Västsvenska Filmdagarna som sker i Göteborg 3-4 oktober i anslutning till Producentdagen. Läs mer om det här.