Varför inte plugga film utomlands?

Det finns en uppsjö av intressanta filmutbildningar utomlands som har att göra med filmskapande i bred bemärkelse. Kanske det är något för dig?

Utbildningar utomlands erbjuder allt från film och tv-produktion till 3D-animation, skådespelarutbildning, manus, dokumentärfilm, filmfoto, ljud, producentutbildning osv… och det är faktiskt lättare att ta steget än många tror eftersom det finns guider som hjälper dig med alla delar i din ansökan tills du är på plats. Läs mer HÄR. En av dessa förmedlare är Studin (Study International) som har sin bas i Göteborg och även en filial i Stockholm. FilmCloud passade på att ställa några frågor till Studins Quang Tran och Jan Norlin. 

Hej Quang och Jan! Kan ni berätta vad Studin är, vad ni gör och varför man ska vända sig till er?

Jan: Vi försöker göra det enklare för att den som är intresserad av att söka till en filmskola utomlands också ska komma in där. Det är faktiskt lättare än man tror att komma iväg och plugga i ett annat land. Vi hjälper till med alla leden i en ansökan, sådant som kan vara ganska jobbigt för den som inte är van. Det handlar om visum, studiemedel, försäkringar, boende, extrajobb, men även coaching för ansökningsbrev. Att vi har direktkontakt med skolorna snabbar på hela arbetet med blanketter och liknande rejält. Vi ser också till att inget saknas i ansökningarna. Vi lägger också mycket arbete på att samarbeta med ett mindre antal av vad vi tycker är de allra bästa filmskolorna, istället för att ha kontakter med massor av skolor. 

Finns det några speciella krav på vad man måste kunna?

Jan: Det är ju inte så att du måste vara fullärd för att komma in på en skola. Vad skolorna söker efter är studenter som har möjlighet att utvecklas. Att du kan engelska förstås är en självklarhet om du vill plugga i till exempel USA, Kanada, England eller Australien. Är du osäker så kan Studin sätta dig i kontakt med skolan så får de avgöra, vi har tidigare gjort det via Skype. De personerna hade nog inte sökt om det inte var för Skypesamtalen, men kom in tack vare dem.

Quang och Jan från StudinVilken är den vanligaste fråga ni får från de som är intresserade?

Quang: Oftast handlar det om ekonomi. Det många oroar sig över är kursavgifter, men där kan CSN hjälpa till med lån. En del vet inte vad de ska välja. Så vi matchar varje utbildning efter vem du är som person. Vad du vill och kan göra helt enkelt. Vi får även många frågor om visum, men här hjälper vi också till och gör det mycket lättare.

Är det något som är speciellt viktigt att tänka på vid en ansökan?

Quang: Ja, det är viktigt att tänka på att ambition och talang ofta väger tyngre i bedömningarna än betyg. Arbetsprov och personligt brev är något som måste hålla. Att man visar vad man är bra på, och vad man vill.

Kan man komma i kontakt med skolorna redan nu?

Jan: Ja, vi har mässor med representanter för skolorna här i Sverige som kan vara bra att gå på. De brukar oftast vara i januari och februari. Vi har haft Brunch at Studin på Brewhouse i Göteborg. Det var en slags speedating med tjugosex olika universitet med alla möjliga utbildningar. Ett annat möte var NYFA (New York Film Academy) Auditions i Stockholm för skådespelarstudenter. Dessa möten är ett suveränt tillfälle att passa på att ställa frågor om allt till både lärare och studenter från skolorna. Ofta kan ju studenter svara på sådant som inte lärarna kan eller vet något om. Var finns de bästa pubarna? Vilken strand är bäst? 

Slutligen, är det något annat viktigt ni vill nämna? 

Quang: Ja, tänk på att terminer utomlands inte alltid är två gånger om året som i Sverige. Det är ofta fler, och det gör det ju enklare att hoppa in i en utbildning när man vill under året.

Länkar:
Studin - Studera film utomlands
Prague Film School
New York Film Academy (NYFA)
Regents School of Drama Film and Media
JMC Academy
SAE Institute