Vad drömmer finansiärerna om?

– Vi har inte haft någon humor på tre år. Det vore roligt att få in något, säger Peter Zell, SVT Drama, under frukosten med finansiärerna på Västsvenska Filmdagarna. Representanter från olika organisationer blir framkallade en och en till scenen där de få berätta om sina stöd och svara på arrangören Jessika Jankerts frågor.

En av de mest intressanta frågorna är vad finansiärerna skulle vilja se mer av i ansökningarna de tar emot. Tina Pettersson från Konstnärsnämnden vill helt enkelt ha in fler ansökningar från Göteborg. Hon säger också att Konstnärsnämndens internationella bidrag är lättare att få än de andra och kan användas till att åka på researchresa eller följa din film till en festival.

Enligt Andreas Fock, kortfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet, tävlar svensk kortfilm på de största festivalerna och har en stark roll internationellt. Många svenska kortfilmer ligger nära verkligheten i sitt berättande. Världshändelser speglas i manushögen två månader efter att de skett därför tycker Andreas att det vore roligt med något annat till exempel animation, skräck eller VR-projekt.

– Jag drömmer om att det ska trilla in en journalist eller fotograf i sina bästa år med en bra filmidé, säger Anna Eriksson från Kultur i Halland – film.

Ulf Sigvardsson, Göteborgs stad, och Marit Kapla, Lindholmen Science Park, vill däremot att manusen som kommer in till dem ska hålla högre standard. Därför har de möjliggjort författarrörelsen Manusfabriken som ska lyfta fram författarna i Västra Götalands regionen och underlätta nya samarbeten.

Att höja kvalitén på manus är även det som Calle Marthin, ny långfilmskonsulent på Svenska Filminstitutet, vill uppnå innan han slutar som konsulent 2019. Samtidigt säger han:

– Det finns inget roligare än att hitta ett bra förstlingsverk och bra är det när man inte kan sluta läsa.

Kanske blir det du som får stöd till din skräckkortfilm, ditt fantastiska manus eller resan till festivalen där din film ska tävla. Du hittar de nämnda finansiärerna och stödgivarna samt många fler här på filmcloud.se under fliken stöd.

Västsvenska filmdagarna är till för att samla, stärka och inspirera den västsvenska filmbranschen och att lyfta fram kreativa krafter i regionen. De drivs av föreningen Västsvenska Filmdagarna i samarbete med olika regionala aktörer. I år kunde besökarna, förutom olika finansiärer, stifta bekantskap med bland annat manuskonsulent Linda Aronson, forskare Per-Olof Nilsson och regissören till Oh Deer!, Peter Pontikis, den första 360-film som fått stöd från Svenska Filminstitutet.