Shahab tävlar i Uppsala

När Shahab Mehrabi började på filmlinjen på Fridhems folkhögskola hade han nästan ingen erfarenhet av att göra film. I år, två år senare, kommer hans kortfilm Indirekt tävla om titeln Bästa Svenska kortfilm 2016 på Uppsala Internationella Kortfilmfestival 24-30 oktober.

– Det är Sveriges bästa kortfilmsfestival! Jag är chockad att Indirekt kom med, säger Shahab.

Han var på festivalen i Uppsala förra året som representant för Fridhems folkhögskola. Redan då bestämde han sig för att skicka in Indirekt till tävlingen i år. FilmCloud betalar Shahabs boende när han är i Uppsala och han kommer både att se sin film på visning och vara med på prisutdelningen. Filmen har redan vunnit pris för bästa manus på Pixel filmfestival som är Skånes motsvarighet till Frame. Men han har inte så höga förväntningar inför tävlingen i Uppsala.

– Det är 38 extremt bra filmer som tävlar om typ ett pris, säger han, men Indirekt blir i alla fall kvalificerad för guldbaggenominering.

Filmen är baserad på en verklig händelse i Köping, där Shahab bodde förut. Tre rasifierade killar blir stoppade av polisen. De är oskyldiga men bara det faktum att polisen stoppar dem skapar fördomar.

– Det speciella med filmen är att berättelsen skildras icke-kronologiskt ur olika perspektiv.

För att kunna använda polisuniformer i filmen hörde han av sig till filmpolis.se som ansökte om tillstånd hos polismyndigheten. Polisen svarade att de framställdes för negativt så Shahab fick skicka in ett nytt manus där han tonade ner poliserna. Manuset godkändes men filmpolis.se skickade en statist för att se till att han inte gjorde scenerna grövre igen under inspelningen.

– Det var som censur från polisens sida.

En stor del av inspelningen skedde i Landskrona och det var många som tittade på medan skådespelarna till exempel skrek jävla svennar. En del av åskådarna var skinheads. Shahab försökte hålla sig professionell och inte visa för skådespelarna vad som pågick.

– Jag var orolig för att skinheadsen skulle kalla på fler eller skada oss på något sätt, säger han, men vi var 45 personer som deltog vid inspelningen och polisen kom förbi flera gånger. Det tillsammans skapade ändå någon form av trygghet.

Shahab Mehrabi är född 1994 och läser film på Akademin Valand. Han har gått två år på Fridhems folkhögskola och Indirekt är hans första kortfilm som inte är en skoluppgift.