Premiärfika på Hagabion för Kliniken

På Hagabion får vi kaffe och bulle när filmen Kliniken har premiär. I salongen sitter en blandning av människor, de som  kommit bara för att se filmen, de som bidragit i arbetet och de som medverkar i filmen. Det är Maria Björklund Jönssons första dokumentärfilm och hon har följt människor från Stadsmissionen, Unga Folkteatern och Folkteatern som tillsammans satt upp pjäsen Kliniken av Lars Norén. Filmen varit nästan klar i ett år men den behövde vila för att Maria skulle kunna se den med andra ögon.

– Det kändes nervöst dagarna innan premiär men nu känner jag att jag gjort personerna i filmen rättvisa, säger Maria efteråt. De får se sig själva genom andras ögon och i ett nytt sammanhang.

Eftersom Kliniken är hennes första film ville hon gärna lyssna till vad andra tyckte under projektets gång. Den största utmaningen var att inte låta deras åsikter överskugga hennes egna instinkter, val och intentioner. De medverkande i filmen fick ta bort de bitar de inte ville skulle vara med men Maria har ändå tagit de flesta besluten.

– Det har varit ett jättestort ansvar, jag har vänt och vridit på mig själv, säger hon.

Under de tre åren Maria och produktionsbolaget Everyone We Know har arbetat med Kliniken har de bland annat fått FilmClouds och Göteborg stads projektstöd, lokaler genom ABF Media Lab  och Gothenburg Studios och pengar från KulturUngdom. Dessutom var Maria en av deltagarna i det korta utvecklingsprogrammet i The Hub, ett samarbete mellan Film Väst och FilmCloud.

Hon beskriver åren som en berg- och dalbana precis som konstnärliga processer ofta är. Nu när premiären är genomförd känns det som att processen fått en avslutning.

– Nu är Kliniken redo att resa själv och det känns väldigt bra.

Maria Björklund Jönsson är 26 år och utbildar sig till socionom vilket hon bestämde sig för under sitt filmprojekt. Kliniken är hennes första film men hon har en till på gång. Den kommer att få mer utrymme nu när Kliniken haft premiär.

Läs även artikeln som vi gjorde maj 2014 om den gemensamma skapandeprocessen bakom dokumentären.