Premiär för super-8-filmer på Capitol

På söndag är det premiär för de kortfilmer som skapats inom ramen för projektet A Fistful of Sweden, ett samarbete mellan FilmCloud, Filmpool Jämtland, Film i Dalarna och Film i Halland med stöd från Kulturbryggan.

Projektet har gett möjlighet till unga filmare från olika delar av Sverige att göra film på super-8. Att använda sig av analog teknik har utmanat deltagarna att i sättet de arbetar med film, särskilt när det kommer till planeringen.

– Man kan inte "bara" låta det rulla. Varje sekund räknas och är värdefull, säger Katerina Pavlou, en av FilmClouds medlemmar som deltagit i projektet.

Uppdraget var att göra en film på temat ”Dagens Sverige”. Efter en workshop i våras fick alla deltagare en varsin kamera och en rulle film till sitt förfogande. Resultatet blev nio kortfilmer som nu ska visas på Bio Capitol i Göteborg. Det blir premiär i dubbel bemärkelse, då inte ens filmarna själva har sett det färdiga resultatet.

– A Fistful of Sweden är inte en nostalgisk tillbakablick, det är ett sätt att presentera en gammal metod som är ny för dagens unga filmare och som kan lyfta filmskapandet till en högre nivå både konstnärligt och berättarmässigt, säger projektledaren Jamie Noakes.

Även om det varit spännande att filma på super-8 är Katerina Pavlou inte helt säker på att hon kommer överge den digitala tekniken den närmaste tiden.

– Det kräver nästan ett större team om man ska filma analogt, åtminstone någon som räknar alla sekunder man filmar då jag själv var upptagen med att filma, göra intervjuer och ta ljud. Resultatet blev att min film nu kommer visas utan ljud, så jag tror inte att jag kommer ge mig på analogt på ett tag.

 

Filmerna visas på Bio Capitol, skanstorget 1 i Göteborg på söndag den 30:e november med start kl 13.00. Deltagare i projektet har varit:

Alina Lindström, FilmCloud

Katerina Pavlou, FilmCloud

Siri Jarring, Reaktor sydost

Kajsalina Spångberg, Reaktor sydost

Robin Gustafsson, Film i Halland

Jimmy Vall Petersson, Film i Halland

Sahad Saadaldeen, Film i Halland

Johanna Andersson, Film i Halland

Antonio Ikovic, Film i Halland