På väg mot 360°-film och VR-upplevelser

– Det känns som framtiden med ett nytt bildspråk, säger Therese Larsson, ljuddesigner, en av deltagarna i FilmClouds kurs 3(360°_VR) med lab för filmskapare som började i tisdags. Kursen är ett samarbete mellan FilmCloud och Kultur i Väst samt Interactive Institute Swedish ICT som även står för lokalen.

I väntan på att kursen ska börja visar Peter Ljungstrand, Studio Director and Senior Researcher, runt i lokalerna. Här sker forskning, främst inom interaktionsdesign, i samverkan med samhället. Direkt till höger står stommen till vad som ska bli en stor 3D-skrivare, i soffan sitter en person och programmerar en robotarm och längst väggarna står hyllor med lådor fulla av olika material till exempel sytråd av rostfrittstål. Peter beskriver Interaktiva institutet som en slöjdverkstad eller konstnärsateljé fast med elektronik.
 
De elva deltagarna i kursen har olika kompetenser som stillbildsfotografi, filmfotografi, 3D-konst, animation, ljuddesign, filmregi och dataspelsutveckling men är alla här för att bekanta sig, både teoretiskt och praktiskt, med olika verktyg för att skapa VR och 360°-film.
 
– För att kunna testa på 360°- och VRtekniken idag behöver du antingen känna någon som har den eller ha den själv. Därför känns det bra att få kännedom den här vägen, säger Pao Duell, stillbildsfotograf.
 
Jacob Michelsen från Interaktiva institutet berättar om kameror, ljud och ljus och Fanny Lindh berättar om projektet Rehab 360 där 360°-filmer användes som en del i ett workshopmaterial för att skapa diskussion gällande bemötande mellan läkare och patienter.
 
Efter det börjar deltagarna experimentera med program och kameror. Några kopplar trådlöst en Ricoh Theta till en mobil och startar och stoppar inspelningen utan att själva behöva synas i bild . Andra ställer en Samsung Gear 360° kamera på en skateboard och rullar iväg den för att se hur bilden blir när kameran rör sig. Ytterligare några testar Wonda VR, ett program som gör att du kan lägga in interaktiva moment i din 360°-film.
 
Kanske är detta de första stegen på vad som kan bli en ny karriär för vissa av deltagarna inom ett område som utvecklas så snabbt att teknik som släpptes för ett år sedan redan känns gammal.