Missa inte seminarieprogrammet på GIFF!

När programmet till Göteborg International Film Festival nu ramlat ner som en bomb på allas bord är det lätt att bli överväldigad av det enorma utbudet. Risken finns också att man stirrar sig blind på alla filmer som visas och glömmer bort det fantastiska seminarieprogrammet, som ju faktiskt är en av de främsta behållningarna med festivalen. Här kan du lyssna på intressanta gäster från hela världen, nätverka med folk i filmbranschen och fördjupa dig i olika frågor. Detta unika sammanhang bör tas vara på och som en hjälp på traven har vi på FilmCloud listat några av våra favorit-seminarier som vi ska försöka gå på under filmfestivalen!

25 januari från kl 10.00
Heldag med Svenska Filminstitutet
SFI går ut hårt första seminariedagen med tre olika pass; Filmrummet - vägar till pengarna, Fika med filmkonsulenterna och Moving Sweden, varav det sista börjar kl 13.00. Se dessa som The Deathly Hallows för att få kosing till er film (ni som gillar Harry Potter förstår vad vi menar), då ni får en djup insikt i hur de olika konsulenterna tänker, kan prata med dem personligen och tillgodose er mängder med information om vilka möjligheter som finns.

26 januari kl 14.00
Tema kortfilm: De nominerade till Startsladden
Startsladden är ett av världens största kortfilmspriser och flera av våra främsta filmskapare i Sverige har någon gång tävlat här. Här kan du möta årets tävlande, spåna trender inom svensk kortfilm och förhoppningsvis bli peppad att jobba vidare med dina egna projekt! Vi är i alla fall sugna på att höra hur dessa filmskapare tänker kring sitt filmande och vad de planerar att göra i framtiden!

27 januari kl 15.00
Hur nära kan du komma? Om självbilder, livslögner och autenticitet
Regissörerna Sara Broos och Petra Revenue diskuterar och filosoferar kring personlig fiktion och gränsen mellan dig, mig och bilden. Med utgångspunkt i sig själva arbetar de båda med berättelser som ligger nära det mänskliga och det konstnärliga. En självklar programpunkt för alla er som jobbar dokumentärt!

28 januari kl 10.00
Fokus Ryssland: Film, samhälle, politik
Varje år har filmfestivalen fokus på ett särskilt land, och om det lyckats undgå er så är det alltså Ryssland som står i centrum denna gång. Förutom en uppsjö med ryska filmer i programmet finns det såklart andra programpunkter som angränsar till temat. Vi hoppas att denna föreläsning kommer ge er en grundläggande förståelse för den ryska filmen både ur ett historiskt perspektiv men också ge en bild av hur det ser ut idag. Passet följs av andra seminarier som kretsar kring ämnet!

29 januari kl 15.00
Svenska Filminstitutet presenterar: Filmrummet – Apropå nordisk jämställdhet, vad gör instituten?
En extremt lång titel på ett extremt intressant ämne. Endast var tionde film som görs i Europa är regisserad av en kvinna. I Norden ser det kanske lite bättre ut, men hur kan institutionerna (som exempelvis SFI) arbeta för att siffran ska bli bättre? Representanter från de nordiska filminstituten samlas och pratar goda exempel och spånar på möjligheter till gemensamma satsningar!

30 januari kl 16.00
Focus Iceland: A conversation on Icelandic cinema
Eftersom filmfestivalen nischat in sig på Nordisk film finns det såklart ett nordiskt land i fokus varje år. Denna gång är det Island, lite av doldisen i gänget! Kanske har ni sett filmer som Nói Albínói (2003) eller 101 Reykjavík (2000) men vad händer idag? Spekulationer om att den ekonomiska krisen i landet skapat ett nytt, gynnsamt filmklimat (typ "nöden är uppfinningarnas moder") ligger till grund för ett samtal med två festivalaktuella filmprofiler från landet. Vi är nyfikna!

31 januari kl 14.00
Master Class: Philip Glass
Antingen älskar man eller så hatar man Philip Glass. Vi älskar honom! Han har förgyllt filmer så vida skilda som Koyaanisquatsi (1983) till Timmarna (2002) med sin musik och här får vi en unik möjlighet att ta del av hans tankar kring filmmusik. Missa inte heller uppförandet av musiken till Koyaanisquatsi på Scandinavium den 1 februari!

1 februari kl 16.00
Musikvideon: Nu, då och i framtiden
Hela seminarieprogrammet avslutas på lördagen med ett samtal kring musikvideons uppsving med anledning av Youtube och andra streamingtjänster! Hur har musikvideons form och funktion förändrats, och finns det någon framtid för alla som gärna vill livnära sig på denna konstform? Ställ alla frågor ni vill till erfarna musikvideo-regissörer!

Alla seminarier arrangeras på Pustervik vid Järntorget. Du behöver ett Festivalpass för att kunna gå, det kostar 100 kr och gäller då för alla seminarier, utställningar, konserter och andra evenemang! Läs mer på www.giff.se