Maffigt program under Frame filmfestival

Frame är Västra Götalands stora festival för kortfilm och en mötesplats för filmare och filmintresserade, unga som professionella. Frame är också den regionala uttagstävlingen till Novemberfestivalen – arena för ung svensk film. Just nu läggs sista handen vid festivalprogrammet och förutom filmvisningar blir det flera workshops – kamerateknik med Camilla Skagerström, RegiGym med Mikael Bundsen och work-in-progress med långfilmsaktuella regissören Katja Wik. Dessutom får Frame celebert besök av fotografen som tog hem årets Guldbagge för bästa foto – Fredrik Wenzel. Lördagen avslutas med prisutdelning och mingel på bio Roy.

Över hundra filmer kom in till årets festival 
Frame har inte bara rekordstora priser i år, det har dessutom kommit in rekordmånga filmer – alla gjorda av filmskapare från Västra Götalandsregionen. Den 18 april på Bio Roy koras vinnare i tre tävlingsklasser och det delas ut priser för totalt 200 000 kronor.

– Det rasslade till i alla inkorgar det sista dygnet. Till sist kunde vi räkna till strax över 100 inskickade bidrag, säger festivalens producent Anna-Karin Johansson. De tävlande kommer från hela Västra Götaland. Det är fantastiskt roligt att se både så många nya men också bekanta namn bland de tävlande, det tyder på ett levande och kreativt filmklimat i regionen. 

Vinnarna koras av två jurygrupper
Årets jurymedlemmar kompletterar varandra som de mest romantiska filmpar du kan tänka dig. Med samlade erfarenheter framför kameran, bakom kameran och från biosalonger runt om i världen ser vårt brokiga och kompetenta gäng fram emot långa juryöverläggningar.

Jury för Mellan- och Tungviktsklassen (16–26 år)

Elmira Arikan, skådespelare och manusförfattare utbildad på STDH
Emma Engström, journalist och filmkritiker
Roozbeh Behtaji, regissör och manusförfattare, utbildad på Akademi Valand

Jury för nya tävlingskategorin 27+

Ami Ekström, kortfilmskonsulent på Film i Väst
Johan Lundborg, filmfotograf och regissör utbildad i filmregi på Filmhögskolan i Göteborg (numera Akademi Valand)
Lizette Jonjic, producent på Zentropa International Sweden som tidigare drev det egna bolaget Migma Film AB

 

Under mars har festivalens urvalsgrupp, bestående av unga filmare och filmarrangörer från regionen, sett alla filmer i tung- och mellanviktsklassen för att sedan välja ut vilka som går vidare till juryn. Läs mer om både juryn, urvalsgruppen och programmet på festivalens hemsida www.frame.nu 

Frame är helt gratis att besöka och arrangeras lördagen den 18 april på bio Roy i Göteborg. Ta del av hela programmet här!