Möt Ylva Olsson – projektledare på Studio Café

Mångsysslaren är tillbaka i filmsvängen

På Lindholmen i Göteborg ligger ett av filmbranschens främsta nav här i Västsverige. Gothenburg Studios slopade visserligen "Film" där i mitten av sitt namn och har huserat inte bara Way Out West utan andra musik- och filmprojekt de senaste åren, men här finns fortfarande många aktiva filmföretag och projekt som gör att det bubblar i fabriksområdet året om. En påtaglig verksamhet är Studio Café som drivs under Gothenburg Studios Development. Här handlar det om att ge utrymme för yngre filmskapare att utveckla sig och bakom rodret sedan en tid tillbaka står projektledaren Ylva Olsson.

Hej Ylva, berätta lite om vem du är!
Jag är i grunden bildkonstnär och kulturvetare. Under mina år som kulturarbetare har jag jobbat på bred front, bland annat med filmfestivaler och filmproduktion, som kostymör, samordnare, säljkoordinator, producent, illustratör och såklart med mina egna konstprojekt. Jag har bott ett dussin år i Barcelona, där även mina två barn är födda. Jag är intresserad av och drivs av att möjliggöra projekt och idéer. Alla har en historia att berätta! Därför är jag mycket glad över att vara tillbaka på filmens spår igen och få arbeta som projektledare för Gothenburg Studios Developments och driva Studio Café vidare. 

Beskriv Studio Café och hur verksamheten ser ut.
Studio Café är en kreativ plattform för filmare och filmintresserade personer mellan 16-29 år runt om i hela Västra Götaland. Vi har alltså en lokal med stor potential som man kan ta i anspråk och använda (nästan) som man vill till både form och innehåll. Exempelvis är man välkommen att ordna work-in-progress visningar, ha repetitioner, arrangera filmvisningar, hålla castings, provfilmningar, möten eller bara sätta sig ner och tänka och skriva. Studio Café är helt enkelt en öppen plats att jobba vidare med sina projekt och idéer. 

Vi arrangerar också (i egen regi och tillsammans med våra samarbetspartners) inspirationsföreläsningar, workshops och sociala events. En annan viktig del av vår verksamhet är att vi erbjuder unga filmare teknikstöd till produktion av kortfilm, dokumentärfilm, piloter, musikvideos och liknande. Man kan läsa mer om allt detta på vår hemsida!

Vad är dina arbetsuppgifter? 
Mitt uppdrag som projektledare är mångfacetterat. Jag skall utveckla och administrera verksamhetens innehåll, arrangera workshops, föreläsningar, handlägga teknikstöd, handleda, nätverka, samverka med samarbetspartners, bedriva finansieringsarbete (det vill säga skriva projektansökningar) och inte minst nå ut med verksamheten till vår målgrupp. I det stora hela kan man säga att mitt uppdrag går ut på att göra det möjligt för fler unga människor – med filmisk kreativitet som medel – att bli mer delaktiga i kulturlivet och att ungdomsdrivna projekt förverkligas.

Vad är din vision för Studio Café, hur ser det ut om 3 år?
Min vision är att Studio Café sjuder av en mängd olika filmskapande aktiviteter. Det är ett konstant flöde av människor från regionens alla hörn, i alla åldrar, som möts, skapar nya kontakter, nya idéer får liv, kan växa vidare och förverkligas. Många samarbeten sker mellan olika (gärna gränsöverskridande) aktörer och lokalen nyttjas för olika ändamål under dygnets alla timmar. Vi har också fått möjlighet att utöka vårt teknikstöd och genom det får ännu fler unga människor skapa sina berättelser med film som uttrycksmedel. På så vis blir fler historier berättade, många fler röster hörda, från en mångfald av avsändare. 

Är det något som händer framöver som vi absolut inte får missa?
Ja, nu den 11:e oktober arrangerar vi en kameraworkshop på Studio Caféet där man får lära sig allt om digitala filmkameror och speciellt RED One-kameran. Det händer en massa saker på Gothenburg Studios hela tiden, så se till att följa oss på Facebook!

Slutligen – nämn tre av dina favoritfilmer!
Oj, vad svårt! Jag har så många... Kan jag inte få säga favoritregissörer istället? I så fall säger jag Jane Campion, Tim Burton och Mai Zetterling! Den senare fick jag den stora förmånen att träffa då vi visade ett retrospektiv av hennes filmer på Umeå FilmFestival när jag jobbade där. Ett minne för livet!

 

- - -

All information om teknikstödet hittar du här.
Är du intresserad av kursen i kamerateknik? Klicka här.