Inför Frame – intervju med festivalproducent Anna-Karin Johansson

Nu öppnar filminlämningen till Frame

Är du under 27 år, bor i Västra Götaland och har gjort en film under 15 min? Då borde du verkligen skicka in den till Frame filmfestival! Idag öppnas slussen för filminlämning och du har till den 12:e mars på dig att skicka in ditt bidrag. 26-27 april drar maskineriet igång på Bio Capitol i Göteborg!

Frame är inte bara Västra Götalandsregionens största festival för ung film, det är också en uttagningstävling till Novemberfestivalen. Filmare tävlar i olika ålderskategorier och förutom chansen att vinna priser kan man delta på kringaktiviteter och lära känna andra filmskapare från hela regionen.  Vi har tagit ett kort snack med Frames producent Anna-Karin Johansson om hur det står till med festivalförberedelserna!

 

Det är lite mer än två månader kvar till festivalen. Vad händer på Frame-kontoret just nu? Tittar man på ert Instagram-konto verkar det som att ni tar det väldigt lugnt, mest dricker kaffe och äter glass!
Det må se lugnt ut men det pågår febril aktivitet! Vi kokar av idéer kring vad vi vill göra under festivalhelgen, spånar på spännande gäster, jurynamn och priser. Våra hjärnor kokar, därav glassen.

Finns det något man borde tänka lite extra på innan man skickar in sin film till Frame? Vilka missar brukar folk oftast göra?
Konstigt nog är det vanligt att döpa sin film till en sak i anmälningsformuläret och en annan i själva film-filen. Kolla gärna en extra gång att ni spikat namnet, så slipper vi leka detektiver bland de hundratal filmer vi får in! Sen kan det vara bra att se till att exporteringen från redigeringsprogrammet går bra, så att det blir bästa möjliga kvalitet. Det är lätt att glömma bort ljudkvaliteten, som ofta påverkar känslan av slutresultatet till och med mer än bildkvaliteten. Och ha koll på musikrättigheterna, det är tyvärr stenhårt och jättetråkigt att diska en film på grund av det!

Har ni planerat in något särskilt på festivalen som du vill skryta om redan nu?
Åh, vi har så många roliga planer för våra besökare! Det är inte bara en festival för den som lämnat in film, vi vill göra något för alla. Vågar inte gå ut med något ännu, men det kommer definitivt bli några exklusiva programpunkter där det gäller att vara snabb och anmäla sig till ett begränsat antal platser. Och en massa annat som är öppet för alla förstås!

Hur kommer du må när festivalen är över? Kommer du behöva åka på viloläger?
Nejdå, i år är vi en hel festivalgrupp som jobbar med Frame, det är jättekul att vara så många som jobbar tillsammans. Men en och annan glass i solen blir det helt klart även efter festivalen.

Okej, gör nu en äkta hiss-pitch nu om varför man ska besöka Frame filmfestival!
Inspiration och pepp! Förutom filmer och filmare möter du spännande gäster och kommer hem med nya kontakter, idéer och kanske en prispokal under armen. Du behöver inte ha skickat in film, som besökande filmare kommer du kunna hitta både personer till team och handledning och inspiration. Som besökande filmälskare kommer du möta inspirerande samtal och gäster och se otroligt mycket olika filmer.

 

Japp, där hör ni. Mer information om hur man anmäler sin film finns på www.frame.nu. Det kan vara en bra idé att anmäla sig till Frames nyhetsbrev eller gilla dem på Facebook om man inte vill missa någon viktig information. Vill man bara se sköna bilder från deras kontorsliv, gå in på deras Instagram-konto!